Nekada davno: Elegantni Afganistan 1920-ih

Proljeće u vrtu u blizini Kabula. Dvadesetih godina prošlog stoljeća Afganistan je nedavno postao neovisna zemlja nakon što se odvojio od Britanskog carstva. Većim dijelom desetljeća njime je vladao Amanullah Khan, sekularni reformist koji je nastojao modernizirati zemlju duž zapadnih linija.

Posjetitelji s kacigama na stijenama ispred čajane u brdima zapadno od Kabula.

Zlatar na djelu u dvorištu u blatnom zidu u Kabulu. Ove slike iz 1928., koje je napravio fotograf Frederic Gadmer, dio su projekta Archives of the Planet, čiji je cilj bio zabilježiti svijet fotografijama velikog formata i to u boji.

Žena šeta drvoredom u Kabulu. Projekt Archives of the Planet financirao je francuski bankar koji je od 1909. do 1931. poslao fotografe u više od 50 zemalja.

Grob Ahmada Shaha Durranija, koji se smatra utemeljiteljem modernog Afganistana. Arhivi su prepuni zapanjujućih slika svijeta starih prije jednog stoljeća, ali fotografije Afganistana ilustriraju kako se zemlja drastično promijenila.

Toranj sa satom u Kabulu. Graciozna struktura je porušena tijekom građanskog rata, koji je zahvatio Afganistan tijekom 1990-ih.

Europska žena pozira za portret u Kabulu.

Stucco dekoracije na kući u Kabulu.

Slavoluk u vrtovima Paghman u blizini Kabula. U luci se spominju žrtve rata iz 1919. protiv Britanaca, koji je u Afganistanu poznat kao rat za neovisnost. Vrh njegove strukture uništen je tijekom borbi u sovjetsko-afganistanskom ratu 1980-ih, ali je poslije obnovljen.

Paghmanovi vrtovi. Javno imanje sagradio je početkom 20. stoljeća Amanullah Khan.

Europljanka prolazi kroz vrtove Paghman. Danas ovo mjesto služi za natjecanja u borbi pasa.

Proljeće u Paghmanovim vrtovima. Godine 1992. bivši stanovnik, koji je izgubio obitelj i dom nakon osam godina rata, vratio se Paghmanu. Tada je rekao jednom novinaru: "Nekada je bilo tako lijepo, a sada je sve nestalo".

Gospodin i gospođa Girard, ravnatelji poljoprivredne škole u Kabulu.

Objekat u pastelnim bojama u Kabulu.

Stočari na jugu Afganistana.

Istraživači u Citadeli Farah, u zapadnom Afganistanu. Citadela i danas postoji.

Fontana u odmaralištu u Kabulu.

Palača Darul Aman u predgrađu Kabula. Palača je još jedan projekt Amanullah Khan'sa, ali nakon što su ga 1929. islamski tvrdolinijaši prisilili na vlast, njena izgradnja je zaustavljena.

Pogled straga na palaču Darul Aman. Nakon kaosa 1980-ih i 1990-ih, palača s metkom postala je simbol bezakonja Afganistana, ali afganistanska inicijativa ima je za cilj obnoviti palaču na 100- obljetnicu afganistanske neovisnosti u kolovozu 2019. godine.