Kauboji na jugu Bosne i Hercegovine

Ulaz u ranč "Gaucho"

Tiho Sušac kaže da na svom "Gaucho" ranču živi u skladu s prirodom, pa tako i sprema obroke, na vatri u tradicionalnom kaubojskom kazanu

"Živim u skladu s prirodom. Haj'mo kazati, kako bih to nazvao, da sam 'fanatik' za prirodom. Sve je tako kao što vidite, nikakve tu glume nema", rekao je Tiho za RSE.

Tihomir Sušac i njegov prijatelj i susjed Željko Kvesić, ispred kantine "Alamo", sa replikama kaubojskog oružja. Oko kantine su izloženi brojni predmeti, koje su kauboji Divljeg zapada koristili u svakodnevnom životu.
 

Među eksponatima je i originalni meksički šešir – sombrero. Tiho kaže kako je sombrero u Trebižat stigao iz Guadalupea, iz Meksika, gdje je jedan Tihin prijatelj iz Splita išao na hodočašće. Tu je i oznaka za čuvenu cestu Route 66, koja američki Srednji zapad, od grada Chicago, preko teritorija nekadašnjeg Divljeg zapada, spaja sa saveznom državom Kalifornija.
 

Među eksponatima na ranču "Gaucho" je i konjska potkovica, značajna za preživljavanje na Divljem zapadu.
 

Na ranču "Gaucho", u mjestu Trebižat kod Čapljine, izloženo je i izvorno konjsko sedlo, te preteča pištolja.
 

Svjetiljka kakvu su koristili kauboji napravljena je tako da vjetar ne može ugasiti plamen.

Na ranču "Gaucho", Tihomir Tiho Sušac uzgaja primjerke životinja koje su bile značajne kaubojima za preživljavanje. Nazvao ih je uglavnom meksičkim imenima. Tu su, među ostalim, i kobila Sara, magarac Poncho, koza Conchita, pas El Toro, mačak Gringo.
 

Tiho Sušac sa magarcem Ponchom i kobilom Sarom.
"Ja propagiram tu zdrav život. Mogu se djeca educirati, da dođe dijete, da vidi šta je ta koza, šta je to tele, šta je ta krava, šta je taj konj, zašto je to tu, šta će biti s tim, zašto ne uništavati prirodu i tako dalje", smatra Tiho Sušac.
 

Željko Kvesić i Tiho Sušac ispred indijanskog wigwama.
"Ovdje smo odrasli skupa, volim ovaj stil života kao i Tiho. Tu blizu imam i ja, počeo sam praviti, preko puta jednu malu mini-farmu do 200-300 koka", kazao je Kvesić za RSE.
 

Radovi na daljnjoj izgradnji ranča "Gaucho" su obustavljeni, zbog nedostatka novca.
"Vjerujte mi da sam ja sve novce koje sam imao, u ovo uložio. Mislim da ovu ideju na kojoj ja radim, da je treba podržati", kazao je Tiho Sušac za RSE.
 

Dejan Kvesić, iz mjesta Trebižat kod Čapljine, je susjed i prijatelj Tihomira Tihe Sušca. O projektu kaubojskog ranča kaže da bi ga trebalo podržati, osigurati još dasaka i materijala.
"Dašak Divljeg zapada u Hercegovini. Ja stvarno sam po YouTubeu, po Facebooku. Našao sam dva ovakva objekta negdje u Americi koji se propagiraju samo tako", kazao je Kvesić za RSE.
 

Na ranču "Gaucho" u mjestu Trebižat kod Čapljine, među eksponatima su i replike oružja kojeg su koristili kauboji. Tiho Sušac sa tipičnim kaubojskim revolverom i opremom. Kaže i da tu ima i lukova, strijela, indijanskih tomahavka, pušaka i pištolja s Divljeg zapada.
 

Unutrašnjost kantine "Alamo". Među eksponatima je i zastava savezne države Teksas, koja je poznatija kao Lone Star State, odnosno država sa jednom zvjezdicom na zastavi.
 

Željko Kvesić u unutrašnjosti kantine "Alamo", gdje su izloženi brojni predmeti koje su koristili kauboji u svakodnevnom životu.

Kaubojski šešir, sa revolverom i opasačem.
 

Među eksponatima su i izvorne kaubojske čizme, te zastava južnjačke Konfederacije, iz vremena Građanskog rata u SAD, između 1861. i 1865. godine.
 

Unutar ranča "Gaucho", postavljeni su i putokazi ka nekim od najpoznatijih lokaliteta iz kaubojskih filmova i stripova.

Za brvnaru u okviru ranča "Gaucho", Tihomiru Sušcu bili su inspiracija američki domoroci, poznatiji kao Indijanci. Tiho kaže da su Indijanci poznati kao "čuvari prirode".
"Poznavali su te vrijednosti onda. Ja ih pokušavam kopirati da bih sačuvao nešto danas. Ne za mene, ja ovo ne radim za sebe, ja ovo radim za buduća pokoljenja", navodi Sušac.
 

Na ranču "Gaucho" Tiho Sušac bori se i za očuvanje rijeke Trebižat, koja protiče pored ranča.

U brvnari je, pored koža životinja, čijim lovom su se bavili stanovnici Divljeg zapada, i fotografija čuvenog kauboja Wild Bill Hickoka, koji je bio poznati vojnik i izviđač.
 

Među eksponatima u brvnari ranča "Gaucho" je i fotografija čuvenog šerifa grada Tombstonea, Wyatta Earpa, njegovog prijatelja Johna "Docka" Hollidaya i njegovih pomoćnika.

U brvnari ranča je i fotografija na kojoj je Buffalo Bill (desno), pravog imena William Frederick Cody, koji je bio poznati lovac na bizone na Divljem zapadu.
 

Tihomir Tiho Sušac je u mjestu Trebižat kod Čapljine napravio mali ranč kao sa Divljeg zapada iz 19. stoljeća.