Psi otkrivaju korona virus na zračnim lukama

Zaposlenica Aeroflota drži štene u psećoj službi Aeroflota u međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo koje je počelo dresirati službene pse za otkrivanje COVID-a 19 kod ljudi, Moskva, 2. listopada.

Obučavanje pasa na Međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo.

Psi Valo (lijevo) i E.T. (desno), koji su obučeni za otkrivanje korona virusa (COVID-19) na uzorcima pristiglih putnika, sjede pored svojih trenera u zračnoj luci Helsinki u Vantai u Finskoj, 22. rujna. Pse rukovodi finska udruga Mudri nosovi koja se također pobrinula za njihov trening. Po dolasku na mjesto uzimanja uzoraka u zračnoj luci, putnik ulazi u mali ograđeni prostor, zatim uzima dobrovoljni bris s površine kože i stavlja ga u određeni spremnik prema uputama. Pas i njegov voditelj čekaju iza zida gdje pas njuši zadani uzorak. Na taj se način uzimaju u obzir alergični putnici i pazi da se osobe koje rukuju psima ne izlažu virusu. Čitav postupak gotov je za minutu, kaže Anna Hielm-Bjoerkman, docentica veterinarske medicine, zadužena za projekt pasa koji njuše korona virus na Sveučilištu Helsinki.

Njuškanje putnika na zračnoj luci Helsinki.

Testni uzorak prosljeđuje se rukovateljima u odvojenoj sobi dok psi započinju svoj posao u okviru četveromjesečne faze ispitivanje u zračnoj luci Helsinki.

Pas tijekom treninga u školi za službene pse Bundeswehra u Ulmenu kod Koblenza u Njemačkoj, 24. srpnja 2020. U vojarni Graefin-von-Maltzan, službeni psi su prikladno ubučeni za otkrivanje korona virusa.

Pas za otkrivanje eksploziva pozira u Školi za službene pse Bundeswehra u Ulmenu kod Koblenza u Njemačkoj, 24. jula 2020. U njemačkoj kasarni Graefin-von-Maltzan u Bundeswehru službeni psi se obučavaju kao psi za otkrivanje korona virusa.

Trening u školi za službene pse Bundeswehra u Ulmenu kod Koblenza u Njemačkoj.

Službenik za pseću obuku iz čileanskog Carabinerosa pokazuje pse obučene za otkrivanje korona virusa, tijekom demonstracija novinarima, u Santiagu, Čile, 15. srpnja. Zahvaljujući dobrom njuhu, psi se koriste širom svijeta za otkrivanje droga, novca ili eksploziva, sposobnosti koje u Čileu sada pokušavaju primijeniti na otkrivanje korona virusa putem pseće brigade.

Službenik za obuku pasa iz čileanske policije sa psom dresiranim za otkrivanje COVID-19 u Santiagu, Čile, 15. jula 2020. Zahvaljujući svom istančanom njuhu, psi se koriste širom svijeta za otkrivanje droge, novca ili eksploziva. U Čileu sada pokušavaju primijeniti tu sposobnost pasa na otkrivanje korona virusa kako bi obučeni psi mogli razlikovati miris pacijenata s COVID-19 i zdravih ljudi.

Uzorci bakterije COVID-a 19 (korona virus) kako bi se koristili za pripremu treninga za pse koji će naučiti prepoznati miris COVID-a 19, u Maison-Alfortu na periferiji Pariza, 13. svibnja. Skupina pasa dresirana je u Maison-Alfortu za otkrivanje virusa. Inicijativom upravlja profesorica veterinarske medicine Dominique Grandjean.

Policajac natapa komade tkanine uzorcima bakterije COVID-a 19 kako bi pripremio psa da nauči prepoznati miris korona virusa u Maison- Alfort, na periferiji Pariza, 13. svibnja.

Jedan od pasa koji njuši dijelove tkanine s uzorcima korona virusa u Maison-Alfortu, 13. svibnja.