Prvo pojavljivanje Stros-Kana na sudu

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Straus-Kan (levo) vidi se kroz prozor u Sudu, 16. maj 2011.

Direktor Međunrodnog monternog fonda Domink Stros-Kan koji je optužen za pokušaj silovanja pojavio se u ponedeljak pred sudom u Njujorku nakon što je prošao medicinske analize kojima se nije protivio.

Stros-Kan je uhapšen u nedjelju, ali on odbacuje optužbe za napad i pokušaj silovanja hotelske sobarice.

Francuska javnost i političari ostali su u nedjelju hipnotisani ovom viješću koja je po mnogima pokopala sve nade Stros-Kana za eventulanu predsjedničku kandidaturu

Nakon na sedam godina zatvora već osuđenog bivšeg izraelskog predsjednika Moše Kacava za pokušaj silovanja, italijanskog premijera Silvija Berluskonija kojem je u toku sudski proces za sex sa maloljetnicom, i predsjednik Međunarodnog monternog fonda (MMF), Dominik Stros-Kan po drugi put se našao u centru sex skandala.

Za razliku od prethodnog, kada je bio optužen za napastvovanje saradnice i sve okončano izvinjenjem, optužbe za pokušaj silovanja 32-godišnje sobrice u njujorškom hotelu, mogle bi imati mnogo ozbiljnije posljedice.

Nakon što je uhapšen Stros-Kan će se pojaviti pred sudom pošto prođe medicinske analize.

Advokat Vijlijem Tejlor saopštio je, da je on sinoć pristao na medicinske analize na zahtjev vlasti i da je zbog toga pojavljivanje pred sudom odgođeno za ponedeljak. Advokati kažu da će Stros-Kan pred sudom odbaciti optužbe.

Socijalisti zabrinuti

Francuski mediji citavu nedelju posvjetili su ovom događaju.

"Podne je na ITV. Dogodio se zemljeotres koji će potresti francusku političku scenu. Dominik Stros-Kan uhapšen je pod optužbom za seksualni napad"
, počela je vesti u podne francuska ITV.

Godinu dana pred predsjedničke izbore na kojima je Stros-Kan u ime Socijalista bio viđen kao glavni rival aktulenom francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju, zaista je politički zemljotres od kojeg će se socijalisti teško opraviti.

Predstavnici Socijalista u prvim reakcijama, kako predsjednica Segolen Rojal, tako i ostali insistiraju na prezumpciji nevinosti pokušavajući da ublaže šok.

Naslovne strane francuske i strane štampe na kojima je direktor MMF-a Dominik Straus-Kan, koji je optužen za seksualno zlostavljanje u SAD, Pariz, 16. maj 2011.
Manuel Valas visoki zvaničnik Socijalista u ponedeljak ujutru je Francuskoj TV o slici predsjednika MMF kojeg u lisicama vode u njujorški policajaci rekao je:

"Dominik Stros-Kan je moj prijtelj kojeg poznajm veoma dugo. Jutrošnja slika bila je nepodnošljivo okrutna. Pitam samog sebe zašto sam pristao da dođem ovdje na intervju. Sve to me je rasplakalo", rekao je Valas.

Za razliku od Socijalista, zabrinutih za svog partijskog druga, predstavnik Sarkozijeve stranke, Žan Fransoa Kope, više je brinuo o tome kakva se slika Francuske ovim snimkom šalje.

"U ovim trenutcima, moram reći da prije svega mislim na imidž Francuske u svemu. Zato što je to istina: ove slike šalju poruku širom svijeta. To je očigledno ono što je važno. Ali opet, svi smo svjesni važnosti i težine prirode ove afere"
, kaže Kope.

Sobarica tvrdi da je Stros-Kan pokušao da je siluje

Rojters je u ponedeljak ujutru anketirao i jednog parižanina koji kaže:

"Po meni riječ je o dobro organizovanoj zavjeri .On je žrtva zavjere", kaže jedan stanovnik pariza.

Ipak, predsjedniku MMF ovo nije prvi put da je u središtu sex skandala. Prethodno ga je za sekuslno uznemiravanje optužila jedna saradnica u MMF-u, ali je sve okončano izvinjenjem.
Žena se uspjela izvući, ali ju je on odvukao u kupatilo gdje je pokušao da je siluje, nakon čega je želeo da je zaključa u sobu - ijavaio je predstvanik njujorške policije.

No, 32-godišnja sobarica u hotelu "Sofitel" na Menhetnu u kojem noćenje košta 3000 dolara i koji se nalazi u blizini Tajms skvera, podnijela jetužbu protiv Stros-Kana (62) za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatvaranje.

Sobarica je obavijestila kolege, a oni su zvali policiju.

"Ona je rekla istražiteljima da je on izašao iz kupatila nag, da je potrčao za njom u hodnik, uvukao je u spavaću sobu i počeo da je napastvuje", rekao je predstavnik njojorške policije agenciji Rojters.

On je dodao da se žena uspjela izvući, ali ju je on odvukao u kupatilo gdje je pokušao da je siluje, nakon čega je želeo da je zaključa u sobu.

Stros-Kan, bivši francuski ministar finansija, oženjen je i trebalo je u ponedeljak da učestvuje na sastanku ministara finansija EU u Briselu na kome će se razgovarati o paketima pomoći Portugaliji i Grčkoj.