Sarajevo pod prvim snijegom

Stari dio Sarajeva pod snijegom u utorak ujutro.

Na sarajevskim uzvišenjima i okolnim brdima nešto više snježnog prekrivača. Zimska služba poduzeća "Park" cijelu noć je bila na terenu i tokom snježnih padavina radila na zaštiti krošnji mladih stabala, ukrasnog grmlja i drugog drveća u sedam općina Kantona Sarajevo. “Težak i mokar snijeg izazvao je u Velikom i Malom parku štetu na dijelovima krošnji dva velika stabla. Intervenisala je i ekipa ‘Parka’ za uklanjanje i sječu obrušene drvne mase, a staze kroz ova dva parka sada su prohodne”, kazala je Aldijana Hamza, glasnogovornica poduzeća Park.

Snijeg u utorak nije značajno poremetio odvijanje saobraćaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U sarajevskom naselju Otoka obično se u jutarnjim satima bilježe velike gužve.

Poduzeće "Park" apelira na građane da vode računa o mjestima kojima se kreću, da to nije u blizini velikih i starih stabala. “To svakako važi i za parkiranje automobila, te da autima ne blokiraju prilaze parkovima i zelenim površinama kako bi mehanizacija i radnici Parka mogli neometano vršiti svoje aktivnosti”, kazala je Hamza.

Pas Yang, sibirski samojed, uživa u snijegu. Vlasnica kaže da mu je ovo prva zima u kojoj uživa. U jutarnjoj šetnji u snijegu se igrao na Vilsonovom šetalištu.

Od ranih jutarnjih sati nakon što je izvršena zaštita stabala, radi se intenzivno na ručnom i mašinskom čišćenju snijega sa parkovskih staza, prolaza, stepeništa, platoa koji prolaze ili se nalaze u sklopu zelenih površina u nadležnosti tog poduzeća, kazali su iz poduzeća Park.

Vilsonovo šetalište jedno je od lokacija u Sarajevu koje je u zimskom periodu pod snijegom, kako kažu građani, još ljepše.

Glasnogovornik Komunalnog poduzeća Rad Mirza Ramić je rekao da je u utorak ujutro na terenu 49 vozila koja su angažirana na čišćenju ulica, te 110 radnika koji ručno čiste pješačke prostore - trotoare i druge javne površine koje koriste pješaci. Dodao je da je u prethodne noći bilo angažirano 60 radnika na čišćenju stepeništa, prilaza značajnim objektima. “Shodno vremenskim prilikama u narednom periodu jer se najavljuju niske temperature radit će se na posipanju saobraćajnica kako se ne bi stvarala poledica”, kazao je Ramić.

Komunalne ekipe su počele čišćenje u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima kada je počeo padati prvi snijeg i očišćene su saobraćajnice prvog i drugog prioriteta.

Biciklisti će morati čekati proljeće da uživaju u vožnji.