Prva transrodna spikerica u Pakistanu

Prva pakistanska prezenterka vijesti, Marvia Malik: „Postala sam tračak nade za našu zajednicu"

Pišu: Majeed Babar i Frud Bezhan Priredila: Asja Hafner

Kada je Marvia Malik debitovala je prije nekoliko dana kao voditeljica vijesti za privatnu medijsku kompaniju Kohenur TV (Kohenoor TV) to je bilo više od debija jedne voditeljice - bilo je to prvi put za cijelu njenu zajednicu. Naime, Marvia Malik je članica zajednice "trećeg spola" u Pakistanu koja uključuje transseksualce, transvestite, evnuhe i hermafrodite, često skrajnute, gurnute na margine konzervativnog društva.

Ipak, ova zajednica je vidno napredovala, naprimjer "trećem spolu" dozvoljen je zvanični status 2011. kada su dobili pravo da glasaju, a ranije u martu 2017. u Senatu je prošao zakon koji pojedincima dozvoljava da se sami izjašnjavaju i određuju svoj spolni/rodni identitet. Ovakav debi Malikove kao prve transrodne voditeljice vijesti u zemlji može se shvatiti kao još jedan korak naprijed.

Bilo je to dugo putovanje za Malik, dvadesetjednogodišnju transrodnu ženu koja je počela kao šminkerica, zatim manekenka na revijama mode, da bi došla do prepoznatljivog lica koje predstavlja cijelu njenu zajednicu.

Malik je bila ganuta do suza kada je dobila novi posao i očigledno ponosna na ovo svoje postignuće. "Postala sam tračak nade za svoju zajednicu", rekla je Malik iz Lahorea u telefonskom intervjuu za Radio Mashaal, program Radija Slobodna Evropa. "Vjerujemo da je dan kada će nas smatrati normalnim građanima veoma blizu", dodala je.

Priznaje, međutim, da je pred transrodnim osobama još uvijek dug put prije nego što će se njihov status građana drugog reda promijeniti u ovoj južnoazijskoj zemlji.

Njen cilj je da postane primjer onoga što je moguće. "Ako ja mogu doći do ovih postignuća bez moje porodice, vlade ili bilo koga drugog", rekla je, "onda to može i bilo koja druga transrodna osoba ako se tretira kao bilo koji drugi građanin".

Marvia Malik kaže da je njen cilj da bude primjer onoga što je moguće

Rođena i odrasla u Lahoreu, Malik se borila za prepoznavanje od djetinjstva. Kaže da ju je tukao član porodice i prisiljavao je da se ponaša i oblači kao dječak. Kako je to odbila, porodica je se odrekla kada je imala 16 godina.

"Nema razlike između moje priče ili priče bilo koje druge ‘kahwaja sara’", kaže, koristeći se riječju iz urdu jezika koja zbirno opisuje transvestite, transseksualce, transrodne i sve druge koji se mogu okarakterisati kao "treći spol".

Mnogi pripadnici ove zajednice sebe opisuju kao "profesionalne plesačice na vjenčanjima", iako oni koji ih podržavaju kažu da su prinuđeni da zarađuju za život prošenjem na ulici ili prostitucijom. Obučene u sarije jarkih boja - tradicionalnu odjeću s ovog potkontinenta - upadljivo našminkane, neke od njih lutaju ulicama moleći prolaznike za novac te tako postaju lake mete za iznuđivanje, seksualno nasilje ili žrtve lokalnih kriminalnih bandi.

Prati ih glas da se iznenada i nepozvane pojavljuju na većim porodičnim okupljanjima kao što su vjenčanja ili rođendani i pjevaju i plešu dok im se ne plati ili im se ne da neki poklon nakon čega će otići. Osobe "trećeg spola" smatraju se znakom dobre sreće na ovim ceremonijama dok kletva nezadovoljne transrodne osobe izaziva strah.

Malik kaže da je izabrala da ne bude profesionalna plesačica zato što nije htjela da postane "izvor zabave za druge". Završila je kurs za šminkericu i pridružila se jednom salonu ljepote u Lahoreu, što joj je omogućilo da samofinansira svoje školovanje i diplomira žurnalistiku na univerzitetu.

Nedavno je postala prvi transrodna manekenka na godišnjoj modnoj reviji pakistanskog Savjeta za modni dizajn.

Zvanična zajednica osoba "trećeg spola" u Pakistanu broji 10.418 članova prema nedavnom popisu, iako, zajednica procjenjuje da ima najmanje jedan milion transrodnih ljudi u zemlji.

Postignuća ove manjinske grupe u Pakistanu su revolucionarna u jednoj duboko konzervativnoj zemlji gdje su etničke, religijske i seksualne manjine često žrtve nasilja i progona. Međutim, osvojena prava su učinila vrlo malo da se prikriju životne teškoće kroz koje prolaze građani "trećeg spola".

Na desetine transrodnih osoba su ubijene proteklih godina. Trans Action Alliance, lokalna grupa koja se zalaže za prava transrodnih osoba, izvještava da je njih 55 ubijeno samo u provinciji Kiber Paktunkava u posljednje tri godine.

U gradu Pešavaru, na sjeverozapadu zemlje, 28. marta čovjek je pucao i ubio transrodnu ženu i još jednu osobu koja je bila s njom. Tokom 2013. dvoje članova ove zajednice ubijena su dok je treća osoba, pripadnicu "trećeg spola" otela grupa naoružanih muškarca i silovala je u napadu koji se desio pred svitanje na sjeverozapadu Pakistana.