Neuspješni razgovori prudske dvojke i Incka

Dragan Čović, Milorad Dodik i Valentin Incko na sastanku u Banja Luci, Foto: Erduan Katana

Sastanak prudske dvojke u Banjaluci lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića nakon nedolaska predsjednika SDA Sulejmana Tihića doživio potpuni neuspjeh.
Ovo je potvrdio i Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko koji je prisustvovao ovom sastanku.

Mi nismo imali pregovore, nije lijepo kad treće lice nije tu da se pregovara. Imali smo razgovore i tražili smo tačke zajedničkog interesa.
„Mi nismo imali pregovore, nije lijepo kad treće lice nije tu da se pregovara. Imali smo razgovore i tražili smo tačke zajedničkog interesa, tačke gdje bi mogli naći neka rješenja oko državne i vojne imovine i ispunjavanja potrebnih uslova za brže priključivanje BiH Evropskoj uniji. I pored neuspjeha današnjeg sastanka mislim da se prudski proces treba nastaviti,"
ocijenio je Incko.

On je najavio da će pokušati okupiti potpisnike prudskog sporazuma još jednom prije održavanja sjednice Upravnog odbora savjeta za implementaciju mira , koja će se održati 29. i 30. juna u Sarajevu.

„Prudski proces je veoma dragocjen jer je iniciran i počeo je iz BIH i zbog toga ima i podršku potpredsjednika SAD Josepha Bidena i visokih evropskih zvaničnika i zbog toga smatram da se prudska trojka treba proširiti“,
kazao je Incko.

Dragan Čović, Milorad Dodik i Valentin Incko na sastanku u Banja Luci, Foto: Erduan Katana


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je na sastanku potvrdio svoje opredjeljenje iz prudskog sporazuma oko imovine.

„Dogovarali smo način na koji treba biti knjižena vojna imovina koju je ministarstvo odbrane BiH proglasilo perspektivnom. Radi se o 63 lokacije koje se nalaze u cijeloj BiH , ali je važno nastaviti razgovore i uključiti i ostale u njih,“ kazao je Dodik.

Iako je samo prije dva dana iznio niz uvreda na račun SDA i njenog lidera Sulejamana Tihića , između ostalog i to da su SDA formirali članovi terorističke organizacije „Muslimanska braća“, Dodik je rekao da mu je“ žao što i Tihić nije bio tu.

Imali smo dobru atmosferu, promovisali uspjeh oko liberalizacije viznog režima i oko imovine ali oko ovih pitanja svi se trebaju složiti. Nismo radili ništa što bi nekog trećeg dovelo u podređen položaj i lošu poziciju. Sprema sam stoga nastaviti razgovore o ovim pitanjima“ zaključio je Dodik.
Ako mi prestanemo razgovarati o ovim ključnim temama imaćemo bojim se jednu političku anarhiju kakvu već duže vrijeme imamo u BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da razgovori nemaju alternativu, te da zbog toga izabrani političari u BiH su kako je rekao „dužni sjeti za sto i pregovarati“.

„Ako mi prestanemo razgovarati o ovim ključnim temama imaćemo bojim se jednu političku anarhiju kakvu već duže vrijeme imamo u BiH. U vrijeme ekonomskih i drugih problema pa samim time i političke usložnjenosti nas tjera na jednu odgovornost,"
kazao je Čović.

Na pitanje kada bi se mogao ugasiti OHR, visoki predstavnik Valentin Incko je rekao da bi se to moglo desiti u oktobru, ali da to prije svega zavisi isključivo od Vijeća za implementaciju mira i onoga što će raditi domaći političari u narednom periodu.

* * * * *
Više o razlozima Tihićevog nedolaska na sastanak pročitajte OVDJE.