Bijes i protesti zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca

Demonstrant sa američkom zastavom okrenutom naopako u znak protesta, hoda pored goruće zgrade 28. maja u Minneapolisu tokom protesta zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda. Floyd je preminuo 25. maja u bolnici. Na videu u kojem se prikazuje njegovo hapšenje vidi se bijeli policajac kako drži nogu na njegovom vratu dok Floyd govori da ne može disati.

Smrt Afroamerikanca čije je hapšenje zabilježeno na videu izazvalo je burne proteste u Minneapolisu, u američkoj državi Minnesoti. Brojni demonstranti izašli su na ulice kako bi prosvjedovali protiv policijskog tretmana Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama. Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey, otpustio je četiri policajca nakon smrti Georgea Floyda.

Državna policija zatvorila je područje oko Treće policijske stanice. Na ulice Minneapolisa raspoređena je i Nacionalna garda.

Tokom protesta demonstranti su okupirali i parking prostor oko prodavnice Target koja se nalazi u blizini policijske stanice u kojoj su radili sada otpuštena četiri policajca. Tokom protesta opljačkana je prodavnica, zapaljena je i policijska stanica.

Četiri policajca su otpuštena nakon smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca koja je izazvala bijes njegovih sugrađana koji se od smrti Floyda okupljaju u blizini zgrade policijske stanice. Kasniji podaci pokazuju da je protiv jednog od policajaca, prikazanog na videu kako drži nogu na Floydovom vratu, ranije podneseno 18 pritužbi Odjelu za unutarnje odjele policije. Nije jasno na šta su se pritužbe odnosile.

Demonstranti se okupljaju na protestu u Mineapolisu, 28. maja 2020.

Demonstranti se okupljaju na mjestu na kojem se pretpostavlja da je preminuo George Floyd u Minneapolisu. 

Tokom trećeg dana protesta, uznemireni demonstranti zapalili su evakuisanu zgradu Treće policijske stanice.

Hapšenje Georgea Floyda prikazano je u videu u kojem se vidi kako bijeli policajac drži koljeno na Floydovom vratu, dok on govori kako ne može disati. Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je kako video pokazuje da nije bilo izgovora za njegovu smrt. “Vidjeli smo kako se ubistvo dešava ispred naših očiju. Činjenica da su policajci otpušteni je jedna stvar, ali mora biti neka pravda u svemu ovome”, rekla je Pelosi.

Nakon Minneapolisa, protesti su se proširili i u druge gradove SAD-a.