'Ne znači ne': Protest nakon slučaja silovanja maloljetnice u Prištini

Uz skandiranja "Zaštita djevojaka i žena", "Država je kriva", "Silovanje je zločin", "Ne znači ne", "Ne osjećam se sigurno", "Koliko još?", građani su marširali od trga Zahir Pajaziti prema zgradi Sudskog vijeća Kosova i Vlade Kosova. 

"Ne znači ne" bio je jedan od transparenata tokom protesta u Prištini protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Demonstranti su poručili da slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini nije samo "ružan i tužan događaj", već "manifestacija sistemskog nasilja koje djevojčice i žene na Kosovu svakodnevno doživljavaju".

Protest je organizovao Kolektiv za feminističku misao i djelovanje nakon slučaja u kojem je petero osumnjičenih u Prištini silovalo 11-godišnju djevojčicu.

Prema riječima demonstranata, samo u prvih šest mjeseci ove godine kosovskoj policiji je prijavljeno 36 slučajeva silovanja.

Nakon slučaja silovanja maloljetnice u Prištini predloženi su biber sprej i druge tehnike samoobrane kao mjere za sigurnost djevojaka i žena na Kosovu,

Vlasti na Kosovu uhapsile su petoricu počinitelja koji su 27. avgusta u Prištini navodno silovali maloljetnicu u Prištini. Za četvoricu je određena mjera pritvora od mjesec dana.

Demonstranti su bacali crvenu boju u smjeru zgrade Sudskog vijeća. Za osumnjičene za silovanje maloljetnice traže zasluženu kaznu.

Demonstranti su također bacili crvenu boju na zgradu Vlade Kosova.

Uz skandiranje "Zaštita djevojaka i žena", "Država je kriva", "Silovanje je zločin", "Ne, znači ne", u Prištini je održan protest protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.