Zvižduci ispred Pinka na protestu 'Srbija protiv nasilja'

Stotine demonstranata okupilo se na devetnaestom protestu "Srbija protiv nasilja" 8. septembra  ispred privatne televizije Pink.
Među glavnim zahtevima demonstranata, bilo je ukidanje rijaliti programa koji se emituje na Pinku, a da se toj televiziji oduzme nacionalna frekvencija.

Demonstranti su bacali toalet papir na ovu zgradu i uzvikivali "lopovi".

Na zgradi Pinka okačena je velika zastava Srbije pre nego što su demonstranti došli. Oko zgrade je bilo prisutno privatno obezbeđenje.

Protesti, na poziv opozicije, održavaju se svake sedmice u protekla četiri meseca, a povod su dva masovna ubistva u kojima je stradalo devetnaestoro dece i mladih ljudi.

Demonstranti traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru i smene ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traže se i smene članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Zahteva se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, ukidanje rijaliti programa i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi (Happy), uz ocenu da te televizije promovišu nasilje.

Nova sezona rijalitija na Pinku, pod drugim imenom, počela je 2. septembra, iako je vlasnik televizije Željko Mitrović polovinom maja objavio da, na preporuku predsednika države, ukida rijaliti.

Opozicija od vlasti traži da raspišu vanredne parlamentarne i beogradske izbore ili da ispune zahteve protesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. septembra da će odluku o eventualnom raspisivanju vanrednih izbora na zahtev opozicije doneti u drugoj polovini septembra.

Protesti su počeli polovinom maja, nakon dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju.
U masovnom ubistvu 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenik sedmog razreda, ubio je devetoro đaka i školskog čuvara.
Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio devet osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Smedereva i Mladenovca.

Izveštavanje privatne televizije Pink bilo je u fokusu 19. protesta "Srbija protiv nasilja". Stotine demonstranata prošetalo je od Vlade Srbije do zgrade Pinka, sa zahtevom da se ukine rijaliti na toj televiziji, kao i da joj se oduzme nacionalna frekvencija.