Protest protiv nasilja nad ženama u Beogradu

Organizatorke protesta su poručile da se žene ne osećaju bezbedno na ulici, a da je društvo izneverilo žene koje su doživele nasilje.

Organizatorke su ponovile zahtev protesta da tabloid Informer ukloni intervju sa višestrukim silovateljem, da institucije prekinu sa finansiranjem medija koji neetički izveštavaju o nasilju nad ženama, kao i da nasilnici nakon odležane kazne zatvora budu praćeni. 
 

Sa protesta je poručeno da ovaj protest ima za cilj da "osvetli grad bar na kratko" jer žene nisu bezbedne. Pojedine demonstrantkinje su nosile baterijske lampe i uključile svetla na telefonima.

Na protestu se poziva na solidarnost i upućen je niz kritika tabloidima zbog senzacionalističkog izveštavanja o nasilju nad ženama. Na pojedinim transparentima se ukazuje na to da mediji za ubistvo žena koriste izraz "tragedija" umesto "ubistvo" (na fotografiji).

Demonstrantkinje su pozvale na "žensku revoluciju" zbog nasilja koje žene doživljavaju.

Tokom šetnje organizovale su i uličnu akciju u kojoj su ispisivale poruke protiv nasilja.

Organizatorke protesta su pružile podršku protestima koje su zbog nasilja nad ženama organizovani 14. oktobra i u Bosni i Hercegovini.

 

Na protestu su organizatorke najavile nastavak i radikalizaciju protesta ako snimak sa intervjuom sa višestrukim silovateljem u tabloidu Informer ne bude uklonjen.

Jedna od poruka bila je i da institucije u Srbiji ne reaguju kada žene prijave nasilje. Za prvih devet meseci 2022. u Srbiji su ubijene najmanje 23 žene u porodično-partnerskom nasilju, podaci su nevladinog Autonomnog ženskog centra. 

Telefoni za prijavu nasilja: 
0800 100 007 – Autonomni ženski centar 
0800 100 600 – Prijava nasilja u porodici  
192 – Policija 
194 – Hitna pomoć 

Ulična okupljanja počela su krajem septembra zbog toga što je tabloid “Informer” objavio intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem, a jedan od zahteva protesta je da se intervju ukloni sa interneta, kako se žrtve ne bi dodatno traumatizovale.

Na prethodnim protestima zatraženo je i donošenje Zakona o registru i nadzoru silovatelja, ukidanje finansiranja tabloida iz budžeta države i gradova, kao i obavezna primena smernica za izveštavanje o nasilju prema ženama.