Beogradski protest solidarnosti sa ženama u Avganistanu

Povod za održavanje protesta je Međunarodni dan mira koji se obeležava 21. septembra, prema rečima Staše Zajović, aktivistkinje „Žena u crnom“.
 

Aktivistkinje i aktivisti su stajali držeći transparente sa porukama “Pravda za žene u Avganistanu“, „Stop teroru talibana“, „Žene i devojke imaju pravo na rad i obrazovanje“.
 

"Prvenstveno je važno da danas izrazimo solidarnost sa ženama u Avganistanu i da izrazimo divljenje njihovoj borbi u nemogućim okolnostima i zapravo da poručimo da je vojno rešenje bilo kog sukoba potpuna katastrofa", rekla je aktivistkinja Staša Zajović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Protest je održan uz prisustvo policije koja je tokom protesta okružila aktivistkinje i aktiviste. 
 

Predstavnici Ujedinjenih nacija (UN) saopštili su 13. septembra da raste briga za prava žena i devojaka u Avganistanu. Visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet saopštila je da su talibanski zvaničnici u Avganistanu prekršili javna obećanja koja se odnose na prava žena. U nekim mestima devojčicama starijim od 12 godina bilo je zabranjeno školovanje, dok je ženama rečeno da ostanu kod kuće, rekla je ona.
 

Talibani su najavili da će ženama u Avganistanu biti dozvoljeno da studiraju na univerzitetima, ali da to neće moći zajedno sa muškarcima i da će se suočiti sa novim pravilima o oblačenju.
 

Asošijejtid Pres (AP) izvestio je 18. septembra da su talibani umesto ministarstva za žene uveli "ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina" sa ciljem da nametnu rigidno tumačenje islama.
 

Žene u Avganistanu bile su na čelu protesta koji su organizovani u septembru protiv talibanske vlasti. Talibani su razbili jedan od protesta desetine žena koje su tražile svoja prava u prestonici Avganistana Kabulu. Žene u Avganistanu traže pravo na rad i pravo na uključivanje u vladu.
 

Talibani su 14. avgusta zauzeli prestonicu Kabul i preuzeli vlast u Avganistanu.
 

Američke i NATO snage napustile su Avganistan 31. avgusta. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) saopštio je 31. avgusta da je iz Avganistana evakuisano više od 120.000 ljudi.