Protest protiv kompanije Rio Tinto ispred Vlade Srbije

Umesto blokada puteva koje su organizovane proteklih sedmica, demonstranti su se 18. decembra okupili ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći poništavanje svih dokumenti koji su potpisani sa kompanijom Rio Tinto.
 

Aktivisti i građani su protiv plana "Rio Tinta" da eksploatiše litijum na zapadu Srbije, jer smatraju da bi ugrozio životnu sredinu. Iz "Rio Tinta" su odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

Protest je organizovao pokret Ekološki ustanak, čiji je lider Aleksandar Jovanović Ćuta rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do Božića, 7. januara, da izbriše iz Prostornog plana projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Glumica Svetlana Bojković je obraćajući se okupljenima rekla da se protesti moraju nastaviti jer je u pitanju "naš opstanak i naše zdravlje".

Sa protesta je zatraženo i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su učestvovali na blokadama puteva proteklih sedmica, kao i procesuiranje svih odgovornih za nasilje nad demonstrantima.

Okupljenima se obratila i novinarka i glavna urednica "Podrinskih" iz Šapca Isidora Kovačević koja je rekla da su 17. decembra u tom gradu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se "takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili".

Učesnici protesta su na oko sat vremena blokirali saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda.

Zbog nezadovoljstva projektom kompanije Rio Tinto u Srbiji su tokom protekla tri vikenda organizovane blokade saobraćajnica.