'Dajte dinar za poljoprivredu': Protest poljoprivrednika u Novom Sadu

Poljoprivrednici su od utorka parkirani kod Novosadskog sajma, a od tada su u više navrata organizovali blokade saobraćajnica po glavnom gradu Vojvodine, kao i protestne vožnje traktorima. Na fotografiji detalj sa protesta 20. maja u Novom Sadu.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika sastali su se 20. maja sa predstavnicima Vlade Srbije kako bi pregovarali o svojim zahtevima.

Sastanak je održan sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim (na fotografiji detalj sa protesta poljoprivrednika u Novom Sadu).

Poljoprivrednici od Vlade Srbije, između ostalog, traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Među zahtevima je i ukidanje akcize i PDV-a na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture.
 

Jedan od zahteva poljoprivrednika je i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima (posebnom taksom) prema uvozu iz EU i zemalja CEFTA sporazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda.

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu odvijao se uoči i tokom otvaranja 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Poljoprivrednici su "turiranjem" traktora pravili buku.

Poljoprivrednici u 20. maja blokirali i druge saobraćajnice u Srbiji - četiri putna pravca u Mačvi na zapadu zemlje, put između Beograda i Pančeva, saobraćajnicu kod Čačka na zapadu Srbije, Đerdapsku magistralu na istoku zemlje.

Blokirana je i ulica u Subotici, na severu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. maja u Novom Sadu da je Vladi Srbije predložio dodatna budžetska izdvajanja za poljoprivrednike.