Protest fotoreportera u Beogradu: Novi zakon vodi do rasula

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest fotoreportera: Mehanički rad ili autorsko delo?

Mehanički rad, ili autorsko delo? Jedno je pitanja koje je stotinak fotoreportera i fotografa sa protesta u parku preko puta Skupštine Srbije postavilo poslanicima u danu kada bi trebalo da se izjasne o izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima. Traže odbacivanje predloženih izmena jer, kako su naveli, degradiraju profesiju - dok bi njihovo delo - fotografije izgubile autorsko-pravnu zaštitu. Protest su organizovali kao izložbu svojih fotografija.

“Ukoliko se ovo ishitreno i na brzinu predloženo tumačenje donese, ja se zaista bojim da su ugroženi svi ljudi koji se bave umetnošću i intelektualnim radom”, poručio je u obraćanju kolegama Zvezdan Mančić, predstavnik Centra za razvoj fotografije – jednog od udruženja koje se usprotivilo najavljenim izmenama.

Najdrastičniji vid protesta izrazio je Dragoljub Zamurović, poznati fotograf i autor mnogobrojnih monografija kojima je ovekovečio kako svetski poznate destinacije, tako i razne predele i prirodna bogatstva Srbije, poput Stare Planine, Uvca, Đerdapa.

Zamurović, višestruko nagrađivani fotograf, je pred okupljenima iscepao svoja dela.

“Zato što želim da podržim fotoreportere i zabranu pljačke koja se ovim zakonom predlaže. Omogućava da svako uzme tuđu fotografiju i da je koristi kao da je njegova, seče i objavljuje. Mislim da to nije u redu i da to nije civilizovano. I da vodi jednom opštem rasulu. Počeli su sa penzijama koje su uzeli, sad uzimaju fotografima fotografije. Sutra će da uzimaju šporete ili krompir sa pijace”, rezigniran je Zamurović.

Protest fotoreportera i fotografa


Njegov kolega Dragan Kujundžić, samostalni fotograf i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja, svojim fotografijama pažnju skreće i na osetljiva društvena pitanja poput teškog položaja Roma. Laureat je fondacije World press photo, koja dodeljuje jednu od najprestižnijih fotografskih nagrada, a dela su mu objavili gotovo svi značajniji svetski mediji poput: Njuzvika, Tajma, Njujork tajmsa, Herald tribjuna.

Kujundžić upozorava da su predložene izmene zakona protivne svim međunarodnim propisima o zaštiti autorskih prava.

“Ako se ovo usvoji, mislim da ćemo svi ostati bez posla. Naša poruka je, ako to uopšte može da dopre do poslanika u parlamentu, pogotovo vladajuće stranke koji to pokušavaju da proguraju - da se uzmu u pamet i ne glasaju. Jer to nije dobro ni za Srbiju”, zaključuje Dragan Kujundžić.