Propao još jedan sastanak o "Sejdić-Finci"

Zlatko Lagumdzija, Bakir Izetbegović and Fahrudin Radončić poslije sastanka u Pragu, decembar 2013.

Sastanak predstavnika pet vodećih političkih stranaka u Federaciji BiH o provođenju odluke Sejdić-Finci završen je bezuspješno. Prije zvaničnog kraja, sastanak je napustio lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Koraka do rješenja kada je u pitanju izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci nema, ali su nove komplikacije na pomolu. Tako bar tvrdi predsjednik Saveza za bolju budućnost i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je napustio sastanak.

„Mi smo kao SBB predložili indirektan način izbora, što su odbili SNSD i SDS ranije, a danas i SDA - i to nije ništa politički sporno, to je legitimno. Gospodin Bakir Izetbegović je danas donio novi prijedlog svog savjetnika, koji ni on sam nije znao da objasni. Ja sam procijenio da nije na nivou pet lidera stranaka da raspravljaju o papiru jednog savjetnika - kojeg ne zna da objasni čak ni njegov predsjednik“, izjavio je Radončić.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kaže kako nikakvog novog prijedloga nije bilo:

„Mislim da bez više spremnosti na kompromis i bez više strpljenja svi aktera nećemo doći do rezultata. Ja ne bih nikoga posebno optuživao. Ostali smo otprilike svi na našim ranijim pozicijama. Ne možemo prihvatiti u Ustavu nikakva etnička područja, definisati ih Ustavom. Rješavamo pitanje ostalih, ne rješavamo ta pitanja. Nadam se da će u nastavku procesa, ako ga uopšte bude, biti više spremnosti na kompromis, manje tvrdoglavosti i više strpljenja.“

Rješenje je po ko zna koji put pokušalo naći pet lidera vodećih stranaka u FBiH - lider HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SDP-a Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, te lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH o pokretanju istrage zbog neprovođenja odluke Sejdić-Finci, Iztebegović je rekao da je takva odluka "originalna" i da prvi put čuje za to. Za razliku od Izetbegovića, Radončić kaže:

„Rješenje tražimo i tražićemo ga i dalje.“

Podsjećamo da je u Pragu 2. decembra održan sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem je bilo riječi o provođenju odluke Sejdić-Finci.

Na sastanku su učestvovali i komesar za proširenje EU Štefan File, ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.