Iran bilježi porast gastrointestinalnih infekcija izazvanih korona virusom

Osoblje hitne medicinske pomoći prebacilo je pacijenta s COVID-19 u teheransku bolnicu 30. marta.

Autori: Ron Synovitz i Maryam Sinaiee

Iran je postao jedno od prvih žarišta korona virusa izvan Kine u martu, kada su hiljade Iranca počeli pokazivati respiratorne simptome COVID-19, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sada iranski liječnici kažu da primjećuju porast broja pacijenata s gastrointestinalnim problemima, a ne respiratornim simptomima.

Zapravo, nedavni medicinski dokazi iz Kine i Sjedinjenih Država također pokazuju da postoji podskupina bolesnika s gastrointestinalnim korona virusom koji ne pokazuju klasične respiratorne simptome bolesti.

To je fenomen koji pomno posmatraju medicinski istraživači širom svijeta.

"COVID-19 je prije imao simptome kao što su kašalj, kratkoća daha i visoka temperatura", kaže Mohamed Reza Mahbubfar, virusni epidemiolog iranske operativne grupe za korona virus.

"Ovi su simptomi primijećeni u prva dva mjeseca nakon izbijanja epidemije, ali sada su najvažniji simptomi COVID-19 gastrointestinalni", kaže Mahbubfar.

I za starije pacijente i djecu Mahbubfar kaže da gastrointestinalni simptomi uključuju akutnu dijareju, stomačne grčeve, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i gubitak apetita i čulo mirisa.

Mahbubfar kaže da ovi pacijenti često imaju blagu temperaturu ili uopšte nemaju groznicu.

Kaže da to može uticati na službenu statistiku COVID-19 koju je objavilo iransko ministarstvo zdravlja jer ne uključuje neprovjerene pacijente koji nemaju respiratorne simptome.

Grad Babol na sjeveru Irana je mjesto koje je u martu zabilježilo jednu od prvih velikih epidemija COVID-19 u zemlji.

Sejed Hasan Abedi, gastroenterolog s Univerziteta za medicinske nauke u Babolu, potvrđuje da je tamo manji broj pacijenata s respiratornim simptomima.

Abedi kaže da oko četvrtine svih bolesnika s COVID-19 u Babolu sada imaju samo gastrointestinalne simptome.

Kaže da je dijareja kod ovih pacijenata "akutna", koja se javlja najmanje pet puta dnevno i traje do dvije nedjelje.

Iranski doktori kažu da primjećuju porast pacijenata s gastrointestinalnim problemima.

Abedi kaže da je situacija alarmantna jer oni koji imaju gastrointestinalne simptome obično traže medicinsku njegu i bivaju testirani kasnije od onih s izraženijim respiratornim simptomima.

Plaši se da bi odgođena dijagnoza korona virusa kod bolesnika s blažim gastrointestinalnim simptomima pogoršala njihovo zdravlje i mogla izazvati brže širenje virusa.

Na Univerzitetu Šahid Behešti u Teheranu, gastroenterolog Sejed Reza Fatemi kaže da polovica pacijenata s COVID-19 pokazuje gastrointestinalne simptome.

Fatemi kaže da jedna trećina oboljelih od gastrointestinalnih simptoma pati od oštećenja jetre i upale gušterače.

A postoje i druge manifestacije izvan pluća, poput dokaza poremećaja cirkulacije i komplikacija s bubrezima.

Slučajevi moždanog udara u Iranu, uključujući djecu, također se pripisuju korona virusu.

"Nedostatak kisika i upala koja je posljedica COVID-19 mogu rezultirati trombozom u arterijama i moždanim udarom", kaže dr. Mahmud-Reza Ašrafi, profesor medicine na teheranskom Univerzitetu medicinskih nauka.

Globalni dokazi

Medicinski stručnjaci su svjesni gastrointestinalnih simptoma COVID-19 od prvog izbijanja u Vuhanu u Kini u decembru prošle godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama prva potvrđena infekcija korona virusom bila je kod pacijenta koji je uz respiratorne simptome dva dana imao mučninu, povraćanje i dijareju.

Virus je otkriven u uzorcima stolice tog bolesnika, kao i u brisu nosa i grla.

Iran je bio jedna od prvih svjetskih žarišta korona virusa.

Ono što postaje očito jest da su gastrointestinalni simptomi češći nego što se prethodno mislilo - najvjerovatnije zato što pacijenti bez respiratornih simptoma nisu u početku bili testirani na virus.

Rane studije sugerisale su da je manje od četiri odsto bolesnika s COVID-19 imalo gastrointestinalne simptome.

Posljednja istraživanja, međutim, pokazaju da je ta stopa iznad 10 odsto, pa čak i do 60 odsto svih zaraza korona virusom.

Doktor Martin Vejsej (Veysey), programski direktor britanskog Medicinskog fakulteta Hul Jork na Univerzitetu Jork, kaže da nema sumnje da korona virus može napasti vaša crijeva i pluća.

"Molekula koju virus napada u našim tijelima - Angiotenzin pretvarajući Enzim 2 ili ACE2 - prisutna je ne samo u našim plućima, već i u našem gastrointestinalnom traktu", objasnio je Vejsej putem Platforme za COVID akciju Svjetskog ekonomskog foruma.

"Mogao bi biti značajan broj slučajeva u kojima pacijenti pokazuju gastrointestinalne simptome kao što su dijareja, mučnina i povraćanje", rekao je Vejsej.

U stvari, nedavna zapažanja iranskih stručnjaka o gastrointestinalnim slučajevima poklapala su se s dokazima iz Kine koje su objavili ugledni britanski medicinski časopisi poput Lanseta (The Lancet) i Gata (Gut).

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Gat zaključilo je kako se virus pojavio u oko polovici uzoraka stolice prikupljenih od bolesnika inficiranih korona virusom.

Zaključak medicinskih stručnjaka je da je gastrointestinalni trag još jedan mogući način da se ljudi zaraze i prenose bolest.

To je otkriće koje izaziva veliku zabrinutost za javno zdravstvo na područjima koja nemaju odgovarajuću kanalizacionu i sanitarnu infrastrukturu.

U časopisu Lanset, istraživači zaključuju kako je moguće da se COVID-19 mogao širiti kontaminiranim izmetom na isti način kako se prenose dizenterija i dječija paraliza.

Ono što se, međutim, ne zna je koliko dugo korona virus preživljava u izmetu.

To je pitanje koje medicinski istraživači tek sada počinju proučavati.