Hrvatski mljekari ne odustaju od prosvjeda

Poruka otkupljivačima koji su jednostrano snizili otkupnu cijenu mlijeka, 20. veljače 2012.

Proizvođači mlijeka koji već sedam dana prosvjeduju nisu – iz sigurnosnih razloga – uspjeli saborske zastupnike počastiti mlijekom. Seljačkih punktova je sve više, ali nema blokade prometnica niti blokade ulaza u mliječne industrije koje otkupljuju mlijeko. Sporazum nije na vidiku.

Nakon prosvjednog prolijevanja mlijeka i besplatnog dijeljenja građanima, seljaci koji prosvjeduju zbog odluke otkupljivača da im snize otkupnu cijenu mlijeka pokušali su u ponedjeljak ujutro gutljajem svježeg mlijeka otvoriti oči i saborskim zastupnicima, ali – djelatnici sigurnosti na ulazu u Sabor bili su neumoljivi.

Protest mljekara, 20. veljače 2012.

„Ja sam vrlo jasno rekao: bačvica ne može biti na ulazu u Sabor, jer ne znamo što je u bačvici!“

Svaki dan se po kontinentalnoj Hrvatskoj otvara po nekoliko novih prosvjednih punktova seljaka koji traže da najveći hrvatski otkupljivač mlijeka – francuski “Lactalis“ koji je vlasnik mliječnih industrija u Zagrebu, Karlovcu i Bjelovaru – ne iziđe iz dogovora Vlade, seljaka i otkupljivača kojim je dogovoreno da hrvatska otkupna cijena mlijeka bude prosjek otkupne cijene u Europskoj uniji unazad 3 mjeseca.

U ponedjeljak su novi prosvjedni punktovi otvoreni u Koprivnici, u Gradini kod Virovitice, Lukaču i Rovišću. Prosvjednicima kod „Lactalisove“ mliječne industije „Dukat“ u Zagrebu došli su dati potporu istarski proizvođači mlijeka iz Pazina.

„Gremo podržat naše kolege. Bili smo u petak, podržali smo hi, i danas im gremo dat još jedan dan, perke vidimo da cijela Slavonija se digla na noge!“
„Gremo pomoći iz Istre svi! Tuje nećemo, svoje ne damo!“
poručuju oni.

Njihov predsjednik Đani Fajman za RSE kaže:

„Svi se sada nalazimo u istoj koži i svi imamo iste probleme – neovisno jesmo li u Istri, Dalmaciji, Vukovaru ili Zagrebu. Došli smo ovdje da damo ljudima podršku. Tražimo samo ono što je zacrtano u promemoriji – ni više ni manje! Uvjete o otkupnoj cijeni mlijeka u promemoriji je postavio upravo „Dukat“, odnosno „Lactalis“, prema tome – sada ih mora i poštivati!“

Na pitanje otkupljuje li se mlijeko kod njih u Istri, Fajman odgovara:

„Otkupljivači otkupljuju redovito, nije bilo problema svih ovih dana, otkupljivači su nam nakon pregovora obećali da za veljaču neće dirati cijenu, a da će se za dalje vidjeti i dogovarati.“

Najavljuju se blokade prometnica

Željko Mavrin iz Babinca je među prosvjednicima pred bjelovarskom „Sirelom“.

„Bio je kod mene na otvaranju farme gospodin predsjednik Ivo Josipović. Sada ga javno pozivam da nam pomogne, ili – da dođe zatvoriti moju farmu!“ kazao je Mavrin.

Resorno ministarstvo i dalje odbija razgovor sa seljacima dok se ne raziđu, ali seljaci nemaju namjeru razilaziti se, čak naprotiv!

„Već od sutra – govorim za našu Baranju – idemo i na granicu, u Baranjsko Petrovo, idemo na Kneževo, idemo na Batinu i jedan punkt na izlazu iz Osijeka prema Bilju“, najavio je Petar Pranjić iz baranjske udruge seljaka „Brazda“.

Marija Zdravčević


Marija Zdravčević iz Beketinaca pored Osijeka je ekonom za đakovačke seljake pred zagrebačkim „Dukatom“.

„Ne mogu biti svaki dan ovdje na prosvjedima, zbog toga što imam farmu muznih krava, i moram svako jutro u 4 sata ustati da bih pomuzla svoje krave. Evo, danas sam pomuzla, u pola osam sam krenula iz Osijeka i u pola deset došla ovdje i donijela dečkima jer oni ne mogu biti ovdje gladni – kud su na velikoj hladnoći, kiši – moraju jesti, jel' tako?!" rekla je Zdravčević.

Na upit što je donijela ljudima danas, ona kaže:

„Danas sam donijela slane kiflice, ispekli smo noćas jedno prase i izrezali, donijeli smo im tu malo za popit koječega, tople napitke, kolača, grickalica... Uz toplu vatru sve će im dobro doći!“

Za utorak se najavjuju i blokade prometnica.