Tenzije u Egiptu: Snage bezbednosti izvele demonstrante iz džamije

Policija ulazi u džamiju u kojoj je bilo zabarikadirano nekoliko stotina pristalica Muslimanskog bratstva, 17. avgust 2013.

Posle tenzija tokom većeg dela dana, egipatske snage bezbednosti upale su u kairsku džamiju al-Fat, u kojoj su bile zabarikadirane pristalice Muslimanskog bratstva, i raščistile je, objavili su u subotu egipatski državni mediji.

Svi demonstranti su izvedeni iz džamije, a mnogi su uhapšeni, kažu zvaničnici snaga bezbednosti.

U sukobima u džamiji, koji su trajali veći deo dana, i demonstranti i snage bezbednosti koristili su vatreno oružje. Do razmene vatre došlo je u trenutku kada je policija počela nasilno da izvodi demonstrante iz džamije.

Dok ih je policija izvodila, građani okupljeni ispred džamije udarali su štapovima i motkama Morsijeve pristalice, javio je izveštač agencije Frans pres.

Podataka o žrtvama još nema, a u međuvremenu je premijer privremene vlade Egipta Hazem el Beblavi predložio zakonsku zabranu pokreta Muslimansko bratstvo, koji traži da se svrgnuti predsednik Mohamed Morsi vrati na predsedničku poziciju, prenosi BBC.

Ovaj islamistički pokret tehnički je zabranjen još od 1954. godine, odlukom tadašnjih vojnih vlasti, ali se nedavno registrovao kao nevladina organizacija. Ukoliko bude odlučeno da ona bude rasformirana, njena imovina i sredstva podložni su zapleni, piše BBC.

Muslimansko bratstvo poziva Egipćane na svakodnevne proteste otkako su snage bezbednosti u sredu, uz najmanje 600 ljudskih žrtava, rasturila dva kampa u Kairu na kojima su se okupljale pristalice pokreta.

Stotine njih su se u petak, uprkos vanrednom stanju i policijskom času, okupile na Ramzesovom trgu u Kairu, u sklopu "Dana gneva" koji je organizovan u znak protesta zbog prethodnog krvoprolića. U petak je širom zemlje najmanje 173 ljudi poginulo u sukobima pristalica Muslimanskog bratstva i snaga bezbednosti, a policija je uhapsila 1.004 osobe.

Bratstvo je u subotu saopštilo da je među poginulim demonstrantima i Amar Badi, sin jednog od lidera Bratstva, Muhameda Badija.

(VIDEO: Dan gneva)

Vaš browser nepodržava HTML5

Egipat: Dan gneva i krvoprolića


U međuvremenu, suđenje bivšem predsedniku Egipta Hosniju Mubaraku - posle čijeg je svgravanja Mohamed Morsi došao na vlast na slobodnim izborima - odloženo je za 25. avgust.

Niz međunarodnih kompanija je obustavio rad u Egiptu jer već tri dana traju žestoke ulične borbe, te je Kairo postao nesiguran.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je na potpunu i nepristrasnu istragu ovosedmičnog krvoprolića i optužila bezbednosne snage za prekomernu upotrebu sile protiv demonstranata.

"Na osnovu prvih svedočenja i drugih dokaza koje smo sakupili, skoro da nema sumnje da su bezbednosne snage pokazale flagrantno nepoštovanje prema ljudskim životima i hitno je potrebna je puna istraga koja će biti objektivna i nezavisna", piše u saopštenju AI.

EU je saopštila da će se vodeći zvaničnici 28 zemalja članica sastati u ponedeljak kako bi razmotrili krizu u Egiptu.

Egipatske banke otvoriće se u nedelju prvi put od izbijanja nereda u sredu.

Pristalice Muslimanskog bratstva protestuju od prošlog meseca kada je sa vlasti svrgnut Morsi i imenovana prelazna vlada.