Prestižna nagrada Milošu Teodoroviću za istraživačko novinarstvo

  • RSE

Vaš browser nepodržava HTML5

Prestižna nagrada Milošu Teodoroviću

Novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović dobitnik je nagrade za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada SAD u Beogradu.

Miloš je nagradu primio za radio prilog o kućama desničarskog pokreta „1389“ na severu Kosova.

“Dok se javnost pitala ko su srpski mladići koji se tuku, pale i ruše na severu Kosova, često površno izveštavanje o napetoj situaciji značajno je nadrastao prilog koji je otkrio da na severu Kosova nacionalistički pokret ‘1389’ ima organizovane grupe mladića iz Srbije smeštene u zasebne kuće. Reporter je uspeo da dobije i pristup, razgovara sa njihovim predstavnikom i otkrije niz važnih činjenica o njihovim aktivnostima”, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrađenu priču Miloša Teodorovića možete pročitati OVDJE

Miloš Teodorović kaže da je zadovoljan što je nagrađen prilog koji slikovito govori o vrednosnom okviru nasleđenom iz devedesetih, a koji je na modifikovane načine eksplodirao posle 5. oktobra, što umnogome govori o duštvenom ambijentu u Srbiji danas.

“S druge strane, možda je tužno, ali je istinito da ova priča danas u Srbiji teško da bi gde i izašla što govori o tome kakvo je stanje u medijima”, rekao je Miloš Teodorović.

Nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji elektronskih medija, Milošu je uručio predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, a dodeli je prisustvovala i američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

"Institucije unajmljuju veliki broj ljudi da bi javnosti predočile svoju verziju istine", rekao je Obradović i dodao da to rad novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom čini težim, ali da uprkos tome taj vid novinarstva mora da postoji.

Američka ambasadorka istakla je da će ta zemlja u skladu sa svojim mogućnostima i ciljevima, kao i potrebama srpskog društva, nastaviti da pomaže nezavisne medije kako bi građani bili objektivno informisani.

Kuća pokreta 1389 na Kosovu, foto sa facebooka

"Za 15 godina SAD su u medijske projekte u Srbiji uložile 40 miliona dolara", rekla je Vorlik.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobio je novinar "Vranjskih novina" Nikola Lazić za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Vranju, a u oblasti internet medija nagrađen je tekst troje autora – Stevana Dojčinovića, Bojane Jovanović i Mahira Šahinovića za serijal Tekstova o nepravilnostima tokom privatizacija.

Ove godine za nagradu je konkurisalo četrdeset dvoje novinarki i novinara sa šezdeset sedam radova što je rekordan broj prijavljenih i gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Miloš Teodorović dobitnik je nekoliko prestižnih novinarskih nagrada, među kojim je i nagrada iz 2009. za dokumentarni film 'Vrela krv', koji govori o jačanju ekstremno desnih organizacija u Srbiji posle 2000. godine. Film je nagrađen priznanjem NUNS-a i Ambasade SAD u Beogradu za 2009. godinu, kao i nagradom na Filmskom festivalu u Sarajevu iste godine.

Pre toga, 2006. godine, Milošu Teodoroviću dodeljena je i najprestižnija nagrada za radio stvaralaštvo u Srbiji, za reportažu pod naslovom "Slučaj JG Paulika", o pedofiliji i trgovini decom na siromašnom jugu Srbije. Za istu reportažu dobio je i nagradu Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) za 2007. godinu.

Miloš Teodorović od 1999. godine član je beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa, gde radi kao novinar i urednik.

Pored toga, od 2000. godine sarađuje i u beogradskoj nezavisnoj televizijskoj produkciji «Arhitel». Među autorima je filma o odgovornosti srpskih intelektualaca za uspon i pad Slobodana Miloševića «Akademici» (2002.), serijala «Jače od droge» (2001.), dokumentarnih filmova «Vođe» i «Raskršće» (2004.).