Premijer i penzioneri: Iznenadna ljubav iz interesa

Ilustrativna fotografija

Delegacija Srpske napredne stranke, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, razgovara u petak sa delegacijom Partije ujedinjenih penzionera Srbije o mogućem predizbornom sporazumu.

Bez obzira na ishod današnjih razgovora, proteklih dana sve je uočljivije premijerovo interesovanje za stariju generaciju, koja je sve češće u fokusu njegove pažnje.

U jednom od susreta sa penzionerima, predsednik Vlade se nedavno zahvalio starijoj generaciji na svemu što su uložili u budućnost Srbije, ocenivši da su najstariji građani najzaslužniji za zaustavljanje propadanja i oporavak zemlje.

"Pre nekoliko godina smo bili pred potpunim bankrotstvom. U međuvremenu Grčka je 11 puta smanjila penzije. Mi smo to uradili jedanput zbog neodgovorne politike pojedinih ljudi. Sada smo počeli polako da vraćamo, nekima i nešto više nego što je bilo ranije i taj trend će da se nastavi. Upravo, zbog vaše žrtve, zbog vaše energije, zbog toga što ste dali Srbiji, zbog toga što ste verovali u njenu budućnost, Srbiji više ne prete opasnosti tog tipa: Penzije su redovne, stabilne i biće smao veće i veće”, poručio je Vučić.

Građani su uglavnom zbunjeni tolikim interesovanjem premijera za penzionere, tim pre što je koliko juče, baš ta populacija bila najteže pogođena merama štednje.

Vaš browser nepodržava HTML5

O premijeru i penzionerima

Za Jugoslava Ristića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca to je pitanje političke matematike u kojoj premijer, koji ne može sa sigurnošću da računa na glasove obespravljenih radnika, taj minus u glasačkoj kutiji Srpske napredne stranke, treba da nadomesti glasovima penzionera.

„Jer, ako ima 1.800.000 penzionera, i ako je poznato da su oni skloni tome da veruju onome što se govori na televiziji, onda je jasno da on i predstavlaju političku metu aktuelne vlasti. Obraćanje radnicima sigurno ne bi bilo tako efikasno pre svega zbog donošenja loših zakona o radu, zbog gašenja 500 preduzeća u poslednjoj godini, gubitka posla za 50.000 radnika i najmanjim platama u regionu“, kaže Ristić za Radio Slobodna Evropa.

Vučićevo intenziviranje interesovanja za stariju populaciju, politički analitičar Đorđe Vukadinović doživljava kao pripremu atmosfere za predizbornu kampanju u kojoj će penzioneri igrati značajnu ulogu, kao i u svim prethodim izborima, ti pre što su najslabije informisana populacija.

„Penzioneri su jako važna ciljna grupa SNS i Vučića. Oni su deo populacije koji gotovo apsolutnoj meri i razmeri glasa za SNS, odnosno podržava premijera iz različitih razloga. Oni su zbog toga najzahvalnije biračko telo i najzahvalnija publika koji se u najmanjoj meri informišu sa nekih nezavisnih izvora i interneta, koji najčešće ne koriste. Plus poodmakle godine koje ih čine zahvalnom publikom i zahvalnim medijumom za propagandu, odnosno kampanju SNS-a“, kaže Vukadinović.

Naš sagovornik smatra da u tom svetlu treba posmatrati i početak pregovora o prelasku Partije ujedinjenih penzionera Srbije u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

„Bez obzira što PUPS nema ni izdaleka onakvu podršku kakvu je imao u nekim ranijim godinama i ranijim izborima. Nema tu političku težinu i uporište u biračkom telu, ali psihološki i simbolički, PUPS se vezuje za penzionersku populaciju i time dobijaju naprednjaci, ne toliko u glasovima koliko psihološki i simbolički“, zaključuje Vukadinović.