Predstavnici RS na nivou BiH dužni tražiti dozvolu Banjaluke

Skupština RS

Narodna skupština Republike Srpske u noći sa utorka na srijedu usvojila je na posebnoj sjednici na kojoj se raspravljalo na temu “Ustavni položaj RS I zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH” zaključke vladajuće koalicije SNSD, DNS-SRS i SP kojima, između ostalog, od predstavnika iz tog entiteta u zajedničkim institucijama BiH zahtijeva da pokrenu sve neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih ili potencijalnih negativnih efekata po RS.

Parlament tako zahtijeva od izabranih i imenovanih lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama Republike Srpske po svim pitanjima koja su predmet djelovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske.

Usvojeni zaključci obavezuju i da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno predstavnici iz RS na državnom nivou zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za taj BiH entitet.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u završnoj riječi istakla rekla je da predstavnici Saveza za promjene nisu dali odgovor na pitanja koja su postavljena predstavnicima iz Republike Srpske u organima na nivou BiH niti poruku da će pozicija Republike Srpske u budućnosti biti zaštićena.

Željka Cvijanović

"Samo nas je ovo interesovalo da bismo mogli da odredimo svoj odnos prema ljudima i institucijama koji očito zanemaruju ustavne nadležnosti Vlade Srpske, derogiraju njene akte, škrabaju i brišu dijelove koje je Vlada napisala, blokiraju novac koji je parlament Srpske odobrio i sve druge stvari koje smo nabrojali", rekla je Cvijanovićeva.

Sa druge strane, odbijeni su predloženi zaključci opozicione koalicije SDS-SRS Republika Srpska, PDP, NDP i poslaničke grupe Napredna Srpska kojima parlament RS osuđuje tendencioznu, neargumentovanu i politički ostrašćenu retoriku prema predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i zahtijeva od Vlade Srpske da odmah prekine ovakvu praksu.

Opozicionari su tražili da Narodna skupština svojim zaključkom obaveže entitetsku Vladu i predstavnike RS u institucijama BiH, da odmah uspostave komunikaciju koja će biti zasnovana na međusobnom uvažavanju i poštovanju i ispunjavanju preuzetih obaveza iz usvojene Reformske agende što je takođe odbijeno. Zbog odbijanja njihovih zaključaka, opozicija nije ni učestvovala u izjašnjavanju o vladajućim zaključcima.

Šarovićev odgovor

U toku maratonske rasprave premijerka Cvijanović iznijela je više od 30 primjedbi na rad Saveza za promjene u koaliciji na nivou BiH koje, kako navodi ugrožavaju interese I nadležnosti RS.

Opozicija je odgovorila sa preko 150 dokumentovanih radnji kojima je kako tvrde, aktuelna entitetska vlast u raznim aferama i odlukama za skoro dvije milijarde konvertibilnih maraka oštetila RS, te tvrdnjama da posebna sjednica predstavlja jasan obračun sa njima.

Mirko Šarović

"Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim sedmicama. I dobro razmislite o tim potezima", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i pozvao vlast u RS-u da „nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu“.

Šarović je pozvao na zajedničku saradnju, te naveo da odlično sarađuje s kolegama u resoru energetike, poljoprivrede, ekologije i građevinarstva u Vladi RS-a, iako nemaju iste stavove.

Šarović je negirao tvrdnje o štetnom djelovanju na državnom nivou te je poručio premijerki Cvijanović „da mora da radi više, a da joj priča o izdajnicima ne bude alibi za loše rezultate Vlade RS-a“.

Sukob između vladajućih i opozicije u RS eskalira još od proteklih izbora, a nakon posebne sjednice čini se da bi se stanje moglo i pogoršati.

Pogotovo ukoliko se provede usvojeni zaključak kojim se Vlada RS obavezuje da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti Srpske od institucija BiH.