Turkmenski lider poziva javnost da pomogne u odabiru imena skoro kompletnog grada

Turkmenski predsjednik Serdar Berdymukhammedov

Novi predsjednik Turkmenistana pozvao je na javnu raspravu o imenu novog grada u provinciji Akhal izvan glavnog grada Dušanbea, za koji novi predsjednik zemlje kaže da je "pri kraju".

Državni list Neutral Turkmenistan objavio je 29. aprila da se Serdar Berdimuhamedov "dotakao teme izbora dostojnog imena za budući grad" i pomenuo "svrsishodnost iznošenja ovog pitanja u nacionalnu diskusiju" tokom posjete sajtu.

Mnogi u centralnoazijskoj autoritarnoj naciji očekuju da će grad biti nazvan po njegovom ocu i prethodniku Gurbangulyju Berdymukhamedovu.

Državna televizija je 28. aprila prikazala snimak grada vrijednog 1,5 milijardi dolara koji gradi oko 15.000 radnika s nekoliko objekata veličanstvenog izgleda, uključujući hipodrom.

Serdar Berdimuhamedov, 40, položio je zakletvu 19. marta, preuzimajući vlast od svog oca, Gurbangulija Berdimuhamedova, koji je gvozdenom šakom vladao strogo kontrolisanom srednjoazijskom nacijom od 2006. dok je gradio kult koji nije ostavljao prostora za neslaganje.

Pročitajte i ovo: Sin je nasledio oca kao novi predsednik Turkmenistana

Serdar Berdimuhamedov obećao je da će nastaviti kurs svog oca, kojeg državni mediji još uvek nazivaju "zaštitnikom" Turkmenistana ili "zaštitnikom heroja".

Izgradnja grada u Akhalu počela je prije nekoliko godina, a dijelom ju je nadgledao mlađi Berdymukhammedov, koji je bio guverner provincije od 2019. do 2020. tokom svog uspona na vrh vlade.
Na osnovu izvještavanja AFP-a