Prajd u deset slika: LGBT zastave u glavnom gradu Srbije

Cilj Prajda je da LGBTI+ zajednica u Srbiji skrene pažnju na slučajeve nasilja i diskriminacije, a jedan od glavnih zahteva ovogodišnjeg Prajda je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Zahtevi Prajda pročitani su tokom šetnje centrom Beograda, ispred Vlade i Skupštine Srbije.
"Od Skupštine tražimo da se ne foliraju, da dignu ruke i da usvoje Zakon (o istopolnim zajednicama). Od predsednika tražimo da ga potpiše, jer je zakon u skladu sa Ustavom", rekao je Goran Miletić iz organizacije Beograd Prajda 2021.

Marko Mihailović iz organizacije beogradskog Prajda poručio je da je ovogodišnji slogan Prajda "ljubav je zakon" jer je glavni zahtev usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Organizatori su saopštili da je "protestni deo Prajda najvažniji" i da je protest usmeren "protiv nasilja, mržnje, pritisaka na LGBTI+ osobe da se kriju u svoja 'četiri zida', kao i protiv fašizma i diskriminacije".

Aktivistkinje i aktivisti Prajda traže brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici. Takođe, među zahtevima je poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu.

Učesnici i učesnice Prajda traže i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a jedan od zahteva je obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Dodajući da je uspeh Prajda to što se LGBTI+ zajednica osnažila i što je vidljivija, organizatori su  istakli da je "Srbija i dalje veoma homofobična" i da su LGBTI+ osobe suočene sa brojnim problemima.

Prajd je organizovan u skladu sa epidemiološkim merama. Učesnici su morali da imaju potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19, negativan test na korona virus ili potvrdu da su preležali COVID-19 koja nije starija od šest meseci. 

Od zvaničnika Srbije Prajdu su prisustvovale ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić (na fotografiji) i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, a bili su prisutni i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri i brojni ambasadori država Evropske unije.

Paraleleno sa Prajdom u centru Beograda održavao se protest desno orijentisanih organizacija pod nazivom 'Antiglobalistički skup'. Na tom protestu, usmerenom protiv COVID-19 propusnica u Srbiji, mogle su se čuti uvrede na račun LGBTI+ osoba i zapaljena je LGBTI+ zastava. Policija je sprečila da učesnici tog skupa priđu Prajdu.