Kad teatar zaboli gradonačelnika Nikšića

Publika gleda predstavu, ilustrativna fotografija

Događaj koji je je ovih dana izazvao pomiješane reakcije kod jednog dijela Nikšićana, gradu koji ima dugu pozorišnu tradiciju i koji se prepričava po kuloarima, je neprimjerena reakcija predsjednika Opštine Veselina Grbovića i njegove supruge Lidije tokom izvođenja predstave "Sin" u Nikšićkom pozorištu i dobacivanje glavnom glumcu u predstavi Srđanu Grahovcu.

Prilikom prošlonedjeljnog izvođenja predstave "Sin" Kraljevskog pozorišta "Zetski Dom" u Nikšiću, prvi čovjek grada Veselin Grbović i i njegova supruga Lidija, revoltirani tekstom i performansom u prvom djelu predstave, dobacivali su glumcu Srđanu Grahovcu a potom u znak protesta napustili salu.

Tekst ovog pozorišnog komada govori o državi u kojoj se nije ratovalo ali se u njoj gine od zalutalih metaka, o snijegu u januaru koji iznenadi predsjednike i zavije ih na Badnje veče, o kriminalcima iz Budve i drugih gradova Crne Gore.

Ali i propituje univerzalne ljudske dileme, pa se postavlja pitanje: šta je to isprovociralo predsjednika Opštine Nikšić da tokom predstave dobacuje glumcu Srđanu Grahovcu.

"Na sastanku sam. Zauzet. Ništa", rekao je Grbović u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE).​

U SMS poruci koju je RSE uputio i objasnio povod o kojem je želio izjavu, RSE je dobio odgovor Grbovića u rečenici kojom objašnjava zbog čega je na takav način odreagovao prilikom igranja predstave "Sin".

"Čovjek je iznosio mnogo laži", napisao je Veselin Grbović u SMS poruci.

Grbović: Čovjek je iznosio mnogo laži

Komentarišući posljednja dešavanja glumac Srđan Grahovac kaže da je u Sloveniji i da je "na putu čuo da se podigla velika prašina nakon igranja predstave u Nikšiću". Pa Grahovac objašnjava da tekst predstave "Sin" koju je sa kolegama igrao u Nikšiću, govori o svim temama o kojima se u Crnoj Gori konstantno ćuti.

"Ali sam čuo da se digla frka oko nekog ekscesa koji se desio na predstavi 'Sin' u Nikšiću. Niti sam znao da je to gradonačelnik, niti njegova žena. A ja, kad već imam priliku da dam izjavu za RSE, ne bih govorio o tim dnevno- političkim stranputicama koje se dešavaju u Crnoj Gori – ko su gradonačelnici, kako dolaze na svoje pozicije, kako odlaze sa tih pozicija. Ja bih se izdigao na viši nivo i govorio o predstavi "Sin" koja je mnogo važnija od ove frke koja se diže svaki dan", kazao je Grahovac.

Režiser predstave "Sin" koja je izazvala burne reakcije i laičke i stručne javnosti ali i kuloarske priče Mirko Radonjić smatra da zna šta je to "nažuljalo" predsjednika Opštine Nikšić.

"Ima tu (u predstavi) više imena i više situacija koje, ne da nijesu laži, nego su potpuno fakti, samo što mi često držimo oči zatvorene prema tim faktima. Upravo tekst predstave govori o neodgovornosti i nespremnosti naše političke elite da se suoči sa sopstvenom odgovornošću u ratovima '90-ih godina prošlog vijeka i da tu odgovornost i krivicu prizna. Svi smo svjesni toga da se kože, da ne kažem ideologije, mijenjaju i to jako lako i brzo te da se potpuno smeće s uma prošlost pojedinaca ili političkih partija. I o tome jasno progovara tekst i to je ono, čini mi se, što je i 'nažuljalo' konkretno ljude u Nikšiću", smatra režiser Radonjić.

Komentarišući dešavanja direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić za RSE kaže da izuzetno cijeni glumca Srđana Grahovca i objašnjava da predstavu "Sin" u u uvodnom dijelu prati performans kako bi se ostvarila komunikacija publike i glumaca. I to je, kako Bulajić objašnjava, možda doprinijelo reakciji gradonačelnika Nikšića jer je bilo iznenađujuće za nikšićku publiku.

"Što se odrazilo i kroz reakciju predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića. Međutim, to savremeni teatar apsolutno normalno i redovno podrazumijeva. Ja nemam nikakav drugi komentar izuzev da Vi (RSE) razgovarate sa gradonačelnikom i upravo da dobijete odgovor na pitanje: šta je uslovilo da je morao tako reagovati", riječi su Bulajića.

Inače, crnogorska predstava "Sin" je interaktivan komad koji donosi priču o "sinu Senadu koji je odlučan u namjeri da započne osvetu protiv svog biološkog oca - koji je silovao njegovu majku za vrijeme rata u Bosni".

Emocionalnim obrtima, glavni junak tokom predstave od isplanirane osvete dolazi do komunikacije, potom i želje za očevim zagrljajem.

Pozorište u Nikšiću djeluje od 1884. (ilustrativna fotografija)

Pozorište u Nikšiću ima tradiciju dugu gotovo gotovo 134 godine, od davne 1884. godine.

Na pitanje RSE - da li zamjera gradonačelniku Grboviću što je tako reagovao u pozorištu - direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić odgovara: "To je njegov lični stav.

"Ja jednostavno na to ne mogu da utičem. Odlazak u pozorište nije ničija i nikome obaveza", kazao je Bulajić.

A da li Zoran Bulajić pamti da li se nekad to ili nešto slično dogodilo u Nikšićkom pozorištu, on kratko odgovara: "Rijetko".

Kraljevsko pozorište Zetski dom je za predstavu "Sin" nagrađeno na 29. Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA (Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca.