Povjerenica EU Ylva Johansson stiže u posjetu BiH i Albaniji

Ylva Johansson

Povjerenica Evropske unije (EU) za unutarnje poslove Ylva Johansson posjetit će Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Albaniju od 18. do 21. februara, potvrđeno je iz njenog kabineta za Radio Slobodna Evropa u petak. 12. februara.

Tokom posjete BiH, Johansson će prvo posjetiti migrantski kamp Lipa, nadomak Bihaća, na sjeverozapadu BiH u kojem je smješteno oko 900 migranata i izbjeglica koji su tu izmješteni nakon zatvaranja prihvatnog centra u bivšoj fabrici Bira u Bihaću.

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru prošle godine. No usprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti Unsko-sanskog kantona, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, to nisu dozvolile.

Povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u obraćanju Evropskom parlamentu 19. januara pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

Pročitajte i ovo: Evropska komisija pozvala BiH da smesti izbeglice i migrante širom zemlje

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekat u blizini”.

Nakon požara u kampu Lipa pripadnici Oružanih snaga BiH su tu postavili šatore za migrante i izbjeglice.

U BiH je prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Djeca na migrantskom putu

U Federaciji BiH trenutno deluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj, a Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozivali vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

Pročitajte i ovo: Oko 3.000 migranata u BiH spava pod vedrim nebom, uprkos novcu EU

Johanssen će se tokom posjete BiH 18. februara sastati sa predstavnicima vlasti BiH u Sarajevu, a zatim sljedeći dan otputovati u Albaniju gdje će održati sastanke sa tamošnjim vlastima i posjetiti misiju Frontex-a, EU agencije za kontrolu granica, u Kakaviji, na jugu Albanije duž granice s Grčkom.