Završen dvodnevni posjet Busha Hrvatskoj

George W. Bush prvog dana posjeta Hrvatskoj 4.04.2008.

Američki predsjednik George Bush završio je dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. U obraćanju građanima Zagreba on je pohvalio demokratske reforme u Hrvatskoj i pozvao zemlje regije da slijede njezin put.

Pohvale Hrvatskoj na demokratskim reformama i pozivnici za NATO i poziv zemljama regije da slijede njezin primjer – to su glavni naglasci današnjeg obraćanja američkog predsjednika Busha građanima u glavnom gradu Hrvatske. U ovom velikom trenutku povijesti vi imate vitalnu ulogu, poručio je:

«Ima onih koji se pitaju - nije li ljudima bolje pod vlašću vlastitih tirana? Vi im možete reći da je sloboda jedini pravi put do blagostanja, sigurnosti i mira. Ima onih koji se pitaju – je li sloboda vrijedna žrtava i cijene plaćene za nju? Oni neka dođu u Hrvatsku i vi im možete pokazati da je vrijedilo boriti se za slobodu.»

Pozivnica za NATO Hrvatskoj i Albaniji znak je povjerenja da ćete nastaviti reforme, poručio je Bush.

«Zaprijeti li bilo kakva opasnost vašim narodima, Sjedinjene države i NATO stati će uz vas, i nitko vam neće moći oduzeti slobodu.»

Na žalost, kazao je američki predsjednik, pozivnica Makedoniji je odgođena zbog neporazuma sa Grčkom oko imena, iako je ta zemlja obavila teške reforme i snažno pomaže u misijama.

«NATO je kazao kako će pozivnica biti upućena čim se pitanje imena riješi, a američka je pozicija jasna: Makedonija treba zauzeti svoje mjesto u NATO-u što je prije moguće.»

Bush je pozdravio odluku da Bosne i Hercegovina i Crna Gora započnu sljedeći korak u partnerstvu u NATO –m, takozvani intenzivirani dijalog.


«Također, nadamo se da će uskoro i prosperitetna Srbija naći svoje zasluženo mjesto u europskoj obitelji i da će živjeti u miru sa susjedima.»


U izjavi nakon susreta sa hrvatskim premijerom Sanaderom, Bush mu je zahvalio na savjetima kako pomoći susjedima i najavio ublažavanje viznog režima za hrvatske građane. A da su stavovi usuglašeni, vidi se iz Sanaderovog obraćanja:

Ivo Sanader

«U Makedoniji, naši prijatelji također imaju puno pravo na našu potporu i ohrabrenje. I pronaći ćemo rješenje da nam se Makedonija uskoro pridruži u NATO savezu. U Bosni i Hercegovini Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo živjeti u mirnoj demokratskoj europskoj zemlji u kojoj su sva tri naroda konstitutivna, suverena i ravnopravna. U Crnoj Gori imaju pravo da svoje državne ciljeve ugrade u euroatlantsku kuću. Na Kosovu imaju pravo živjeti u novom demokratskom poretku koji će štititi manjinske zajednice i uključiti ih u javnu upravu i politički život. Konačno, i Srbija ima pravo na svoje mjesto u Europi i svijetu. Srbija je platila cijenu svoje promašene bivše politike i Srbija ne samo da ima pravo, već će, uvjeren sam i pokazati da je spremna na novu budućnost. Ponavljam zato poruku našim susjedima: Ne posustajte!”

Prosvjedi protiv Busheve posjete aktivista ekoloških i ljudskopravaških udruga nastavili su se i danas, iako još malobrojniji nego jučer. Aktivisti su razglednicu sa vinjetama Zagreba i stotinjak poruka Bushu veličine preko 4 kvadratna metra pokušali dostaviti osobno Bushu na Markov trg, a kada im to nije uspjelo – odnijeli su je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Američki predsjednik ručao je sa čelnicima zemalja Američko-jadranske povelje i iz Zagreba otišao u Soči, na razgovore sa ruskim predsjednikom Putinom.