Nasilje potresa Poljsku dok farmeri protestuju zbog uvoza hrane iz Ukrajine

Poljoprivrednici u Varšavi protestuju 6. marta protiv mjera "Zelenog dogovora" EU i bescarinskog uvoza ukrajinske hrane u Poljsku.

Policija drži muškarca tokom protesta ispred poljskog parlamenta.

Dvadeset i tri osobe privedene su tokom nereda, u kojima je policija upotrijebila biber sprej, pendreke i šok bombe prema Reutersovom svedoku.

Demonstranti su viđeni kako bacaju predmete, uključujući kamenje, na policiju.

Protestni marš ispred kancelarije poljskog premijera Donalda Tuska u Varšavi 6. marta.

Poljski demonstranti pozivaju na ukidanje ograničenja i troškova koje im nameće "Zeleni dogovor" EU, plan za borbu protiv klimatskih promjena.

Traktori poljoprivrednika blokirali su autoput između Lublina i Varšave 6. marta.

Poljski farmeri također traže vraćanje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Policija je nasilno privela muškarca tokom protesta.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., Brisel je ukinuo carine za sve ukrajinske proizvode pri uvozu u EU. Mjere su spas za ukrajinske poljoprivrednike pogođene ratom, ali su dovele do toga da su proizvođači hrane unutar Unije bili primorani da se takmiče s ukrajinskim poljoprivrednicima koji ne podliježu istim propisima.


 

Muškarac nakon što je poprskan biber sprejom tokom protesta.

Inicijativa EU "Zeleni dogovor" uključuje ambiciozne ciljeve koji među kojim su dvostruko manju upotrebu pesticida i smanjenje upotrebe đubriva u poljoprivredi za 20 posto do 2030. godine.

Protest u Varšavi 6. marta. Protesti protiv sve većih intervencija Vlade u poljoprivredu potresli su Evropu posljednjih meseci.

Policija u Pragu, Češka Republika, pored gomila stajnjaka koje su demonstranti 7. marta bacili ispred vladinih kancelarija. Pored protesta u Češkoj, farmeri su u februaru opkolili zgradu Evropskog savjeta u Briselu, a hiljade njemačkih farmera zatvorile su glavne puteve u januaru.

Policija u Poljskoj prska biber sprej na demonstrante.

Pjotr Duda, predsjednik poljskog sindikata Solidarnost, koji je počeo kao antikomunistički pokret, rekao je demonstrantima u Varšavi da EU "želi da oduzme ono što smo osvojili teškim radom samo zato što su evropski ljevičari mislili da će zaštititi planetu".

 

Policija tokom protesta 6. marta u Varšavi.

Evropska unija kaže da je njen "Zeleni dogovor" dio cilja da se postigne "klimatska neutralnost" do 2050. godine, za koju Brisel kaže da utvrđuje poziciju EU kao vodeće u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena".

Policija je upotrijebila biber sprej i dimne bombe na demonstrante u Varšavi koji se protive propisima Evropske unije za borbu protiv klimatskih promjena, kao i uvozu jeftine hrane iz Ukrajine.