Prve američke trupe za pojačanje NATO saveznika stigle u Poljsku

Oficiri američke vojske stižu na aerodrom Rzeszow-Jasionka na jugoistoku Poljske 5. februara 2022.

Američke trupe počele su da stižu u Evropu kao dio poteza predsjednika Joea Bidena da ojača NATO usred zabrinutosti zbog gomilanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

Biden je ranije ove sedmice odobrio raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Njemačkoj i Poljskoj. Takođe je pristao da pošalje 1.000 američkih vojnika koji se trenutno nalaze u Njemačkoj u Rumuniju.

Prva grupa američkih vojnika počela je da stiže u Poljsku 5. februara, prenose poljski mediji.

"Kao što je najavljeno, prvi elementi borbene grupe brigade iz 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je portparol poljske vojske 5. februara.

Oko 1.700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, rasporedit će se iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u narednim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prve dodatne američke trupe stigle su u Njemačku 4. februara.

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine u, kako su Sjedinjene Države rekle, da bi moglo biti uvod u invaziju, što Kremlj negira.

Odluka SAD da pošalju dodatne trupe u Evropu je osmišljena da pokaže podršku saveznicima u NATO-u i odvrati Rusiju od vojne agresije protiv njenog manjeg susjeda, kažu analitičari.

Članice NATO-a Poljska i Rumunija graniče sa Ukrajinom.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici traže diplomatsko rješenje krize koju je pokrenula Rusija, koja zahtijeva sveobuhvatne sigurnosne garancije od NATO-a, uključujući obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti vojnom savezu.

Pročitajte i ovo: Praćenje naprednog ruskog naoružanja u zoni sukoba u Ukrajini

Zapad je odbacio taj zahtjev, rekavši da krši ključne principe, uključujući pravo suverenih nacija da izaberu vlastitu vanjsku politiku.

Sjedinjene Države i Evropa poručile su Kremlju da će pojačati prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi i uvesti velike sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu.

Sa malim napretkom do sada u razgovorima, Bidenova administracija je prošle sedmice objavila da stavlja 8.500 vojnika u pojačanu pripravnost zbog mogućeg odlaska u Evropu.

Oni su odvojeni od 2.000 vojnika koji se sada šalju u Evropu.

Sjedinjene Države su imale desetine hiljada vojnika stacioniranih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata i mogu ih koristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje saveznicima u istočnoj Evropi.

Ruska oklopna vozila otkrivena u blizini Ukrajine

  • Prema izvještajima Reutersa i AFP-a