Pogođene dve zgrade libijske vlade

Primerak Gadafijeve Zelene knjige usred ruševina nakon bombardovanja koalicionih snaga, Tripoli

RSE

Dve zgrade u centru Tripolija u kojima su smeštene službe libijske vlade pogođene su u vazdušnim napadima NATO-a u utorak rano ujutru i bile su u plamenu, javlja izveštač
Frans presa sa lica mesta.

U bombardovanju je pogođena zgrada u kojoj je smeštena služba unutrašnje bezbednosti, kao i ona u kojoj je ministarstvo za inspekciju i borbu protiv korupcije. Zgrade su preko puta jedna druge, obe su u centru Tripolija i nedaleko od rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija.

Vatrogasci su oko 3 časa po lokalnom vremenu, gasili požar, javio je izveštač agencije Frans pres koji je bio u grupi stranih novinara odvedenih na mesto bombardovanja.

U tom delu grada čule su se dve eksplozije sat i po ranije.

Ministar za inspekciju i narodnu kontrolu (borbu protiv korupcije) izjavio je novinarima da u bombardovanju ima povređenih iz njegovog ministarstva, ali nije naveo koliko.

Libija u tranziciji

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su članovi Nacionalnog saveta za tranziciju tražili od NATO-a da bombarduje sedište ministarstva kako bi bili uništeni dokazi o njihovoj umešanosti u korupciju.

"Verujemo da je NATO bio obmanut, kako bi se uništili dosijei koji dokazuju njihovu (pripadnika Saveta) u afere korupcije", rekao je Ibrahim.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim (u sredini), na turi sa novinarima u Bab al-Aziziia, kompleksu u kom je živeo Muamer gadafi, Tripoli, 12. maj 2011.
Savet za tranziciju čine nekadašnji pripadnici režima koji su se pobunili protiv Gadafija, ukazuje AFP.

U Tripoliju su u ponedeljak oko 20 časova po lokalnom vremenu odjeknule tri eksplozije u kvartu Bab Al-Azizija, u kome je Gadafijeva rezidencija. Upitan o metama tog napada, portparol vlade je rekao da za sada nema informacija.

Vazdušni udari na libiju počeli su 19. marta, s ciljem obezbeđivanja zone zabrane leta nad zemljom i zaštite libijskih civila od represije režima.

Krajem marta, komandovanje operacijom koju su započele SAD, Britanija i Francuska, preuzeo je NATO.