Podrška poslanika za žalbu Ustavnom sudu zbog novih taksi

Predavanje inicijative Ustavnom sudu, Podgorica, 19., juni 2012.

Predstavnici Građanskog fronta su u utorak Ustavnom sudu Crne Gore predali inicijativu koju je potpisalo 30.000 građana koji traže preispitivanje ustavnosti nedavno uvedenih taksi od po jednog eura na svaki mobilni telefon, strujomer i kablovski risiver.

Pošto Ustavni sud nije odgovorio na ultimativni zahtjev Građanskog fronta, ova organizacija je, da bi skratila proceduru, skupila potpise poslanika.

Naime, Građanski front je Ustavnom sudu dao rok do srijede poslijepodne da se izjasni "o tome šta će da uradi", a potom je iz najviše sudske instance emitovano saopštenje u kom stoji da "Ustavni sud po pravilu predmete razmatra i o njima odlučuje prema redosljedu njihovog prijema, osim ukoliko se radi o predmetu koji saglasno Poslovniku Ustavnog suda ima prioritet u razmatranju o čemu u svakom konkretnom slučaju, odlučuje Ustavni sud".

Pošto nije naznačeno da će se inicijativa za obaranje taksi smatrati prioritetnom, Građanski front je radi ubrzanja ali i eliminisanja mogućnosti da inicijativa bude odbačena obezbijedio podršku poslanika.

Predavanje inicijative Ustavnom sudu, Podgorica, 19., juni 2012.

"Iako smo znali da Ustavni sud vrlo često ne donosi odluke u roku i da vrlo često ne donosi odluke kojima bi poništio akte nego čeka da ti akti isteknu i tek onda konstatuje u suštini ono što jeste problem. Dakle, mi smo iz tog razloga i očekivali da će veliki broj građana i zaista ogromna podrška koju smo vidjeli izvršiti neku vrstu moralnog prirtiska na sudije, na pojedince koji se nalaze u tom Ustavnom sudu da donesu odluku, da sami pokrenu taj postupak. Dakle, da oni nešto konkretno urade da zaštite građane Crne Gore. Međutim, vidjeli smo danas da se sud poziva na to što nema rokova, odnosno sud se poziva na rupe u zakonu o Ustavnom sudu gdje nijesu propisani rokovi do kojih bi sud trebalo da donese određenu odluku", kaže Vanja Ćalović, direktor nevladine organizcije MANS koji je okosnica Građanskog fronta.

Podsjetimo. U namjeri da zakrpi naglo rastuću budžetsku rupu Vlada je predložila, a Skupština usvojila takse, koje bi trebalo da počnu da se naplaćuju od prvog jula, a po kojima će gradjani Crne Gore plaćati po jedan euro na svako električno brojilo, aktivan mobilni telefon i kablovski risiver.

Nije vrijedelo žestoko negodovanje značajnog dijela političke i ukupne javnosti uslijed činjenice da Vlada atakuje na najsiromašnije, umjesto da progresivno oporezuje prihode gradjana prema kojima bi najbogatiji plaćali najviše. Ovako, siromah koji ima mobilni telefon samo da bi primao pozive plaćaće isti euro kao i imućni pojedinac koji pravi račune od više desetina eura.

Ultimativni rok

Građanski front je, u međuvremenu, sačinio inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se uvode takse na SIM kartice, tarifna brojila i kablovski priključak, iza koje je imenom i prezimenom stalo 30.000 građana.

Pravnik i nekadašnji ministar pravde Dragan Šoć smatra da postoji osnov za ocjenu ustavnosti najnovnijih vladinih nameta.

"Sama inicijativa, da odmah kažem, na osnovu onoga što je bilo objavljeno smatram da ima osnova da se ispita ustavnost. Međutim, nije primjereno da se daju ultimatumi takvog tipa sudu. Naravno da sud treba da odluči o toj inicijativi i sud ima obavezu prema 30.000 potpisa građana da to uradi čim prije, u smislu da objavi da li prihvata inicijativu ili ne. Samo prihvatanje inicijative ne znači prejudiciranje odluke suda već samo da oni smatraju da ima dovoljno osnova da se otvori postupak ispitivanja ustavnosti napadnutog akta. Ali, ne da nije uobičajeno nego nije ni primjereno i ne mogu da se sjetim primjera u literature ili u praksi da je neko tako davao ultimatum sudu", kaže Šoć.

Član Građanskog fronta advokat Veselin Radulović je, podsjetivši da se radi o sudu koji je poznat po tome da im predmeti dugo "leže po fiokama", rekao da podnosioci inicijative, u ovom slučaju imaju pun kapacitet da mu daju ultimativan rok da preispita ustavnost zakona kojim su uvedene takse tri puta po jedan euro svakog mjeseca.

"Tim zakonom su uređena neka pitanja koja duboko zadiru u prava i interese svih građana Crne Gore. Dalje posljedice eventualne primjene tog zakona bile bi ogromne i činjenica da je preko 30.000 građana u četiri dana dalo podršku i iskazalo stav po tom pitanju obavezuje i profesionalno i moralno i kako god hoćete da se po toj inicijativi postupa pod hitno i naravno daje podnosiocima pravo da ispostavljaju rokove sudu po tom pitanju", zaključuje Veselin Radulović.