Podmeće li ravnatelj policije opoziciji

Oliver Grbić, foto: tportal.hr

Visoki dužnosnik oporbene stranke optužen je za krađu državnog novca. On odgovara da mu policija podmeće u interesu vladajuće stranke, a njemu u prilog pojavljuje se svjedočenje bivšeg vicepremijera i bivšeg visokog dužnosnika vladajuće strane optuženog za koruptivne afere velikih dimenzija.

Ako je to istina, radi se o velikom udaru na ustavno-pravni sustav Hrvatske ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Opačić: Svi postupci protiv SDP-a pokreću se na inicijativu HDZ-ovih političara i pokreće ih policija. Nijedan postupak nije pokrenulo Državno odvjetništvo.
Iako nemaju potrebnu većinu u Saboru, oporbeni socijaldemokrati predstavili su u utorak u Splitu svoj prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva o ulozi ravnatelja policije Olivera Grbića u upućivanju anonomnih prijava protiv oporbenih političara.

Naime, kada je policija temeljem anonimne prijave podigla kaznenu prijavu protiv jednog od najviđenijih socijaldemokrata, Riječanina Slavka Linića, da je pred dvadesetak godina ukrao 800 tisuća maraka državnog novca, Linić je odmah odgovorio da mu to ‘pakira’ aktualni ravnatelj policije Oliver Grbić.

A upravo u činjenici da je operativu protiv oporbenog političara ‘odradila’ policija, a ne Državno odvjetništvo DORH ili antikorupcijsko tijelo USKOK, socijaldemokrati vide dokaz povezanosti vladajuće stranke i policije.

“Svi postupci protiv SDP-a pokreću se na inicijativu HDZ-ovih političara i pokreće ih policija. Nijedan postupak nije pokrenulo Državno odvjetništvo. Za razliku od svih drugih – Polančeca i Sanadera – tu priču vode USKOK i DORH”,
potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Oporbene optužbe dobile su na snazi kada je bivši jaki HDZ-ovac i potpredsjednik Vlade za ekonomiju Damir Polančec, kojeg čeka suđenje zbog kriminala velikih razmjera u pokušaju preuzimanja “Podravke”, posvjedočio da je Grbić još pred 2 godine sugerirao da počnu pisati anonimne prijave protiv oporbenih političara, pa da onda policija po njima postupi.

"Ne vjerujemo nikome"

Već ima stotinjak prijava protiv HDZ-ovaca, i neke od njih su jako ozbiljne, prenio je Polančec Grbićeve riječi.

“I mislim da bi vi u stranci trebali razmisliti da napravite jedan balans, kaže mi Grbić. Na to sam ja ostao iznenađen – mislim – kakav vražji balans! I veli on – ja mislim da vi trebate ozbiljno razmisliti o tome da počnete pisati anonimne kaznene prijave protiv vodećih ljudi opozicijskih političkih stranaka”,
kazao je on.

Ako je to istina, radi se o ozbiljnom problemu, komentirao je odmah predsjednik Republike Ivo Josipović.

“Kada bi to bilo istina, onda bismo zaista mogli govoriti o velikom udaru na ljudska prava, udaru na ustavno-pravni poredak i zapravo o ugrožavanju cjelokupnog pravnog i političkog sustava Hrvatske. Evo, to će biti razlog zašto ću ja tražiti da se na tu temu održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost”, najavio je Josipović.

Gordan Jandroković
Sa druge strane, HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković posebnu pozornost posvećuje činjenici da se Linić ovih dana nalazio na kavi sa svojim dojučerašnjim ljutim neprijateljem Polančecom, i da je sa njima bio Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, spreman u obrani svog klijenta učiniti doista mnogo. Jandroković sugerira i dnevni red te kave.

“Predlaže se Polančecu da pomogne SDP-u u diskreditiranju policije i HDZ-a, a za uzvrat – ako oni dođu na vlast – jamče mu slobodu!”

Što sad? Josipović je zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 30. svibnja, čim se vrati sa lobiranja po Europi. Kome da građani vjeruju, pita politički analitičar Žarko Puhovski.

“Po mome sudu, ispravan odgovor svih građana kada god je to moguće je – ne vjerujemo nikome, tražimo provjeru. To znači: trebalo bi provjeriti kada i kako su održavani sastanci, tko je na njima bio, postoje li neki zapisi itd. Po mom shvaćanju, to legitimno može učiniti samo policija”, smatra Puhovski.

A do završetka te istrage, najbolje bi bilo da ravnatelj policije Grbić bude suspendiran, ocjenuje Puhovski.

Politički psiholog Ivan Rimac ovu priču za sada zaključuje rezigniranom konstatacijom da mnogi jedinu zaštitu od podmetanja vide u - povezivanju s nekom od velikih stranaka.