Počelo suđenje za ratni zločin u pljevaljskoj Bukovici

Ilustrativna fotografija

U bjelopoljskom Višem sudu počelo je suđenje za ratni zločin protiv čovječnosti u pljevaljskoj Bukovici.

Optuženi za ratni zločin protiv čovječnosti u pljevaljskoj Bukovici 1992. i 1993. godine, braća Radmilo i Radiša Đuković i Slobodan Cvetković, kazali su u ponedjeljak da se ne osjećaju krivim.

Radmilo Đuković kazao je da je radio na poslovima obezbjeđenja granice, i da nikada nije išao ni u čiju kuću da izvrši pretres, pa ni u kuću Šabana Izlanovića koji je naveo njegovo ime kao onoga koji je pretukao njega i njegovu suprugu.

On nije čuo za paljevine, torturu i iseljavanje Muslimana iz Bukovice u vrijeme kad je bio vojnik od početka 1993. do sredine 1994. godine.
O tome ništa nije znao ni njegov brat Radiša, koji je bio kuvar na karauli i nije nosio oružje, mada je u proljeće 1993. godine zadužio snajper.

Cvetković je kazao da mu nije jasno šta u optužnici znači da su oni sistematski činili torturu, jer su sve radnje na obezbjeđenju granice vršili prema instrukcijama nadređenih. On je kazao da ima tri sestre Muslimanke i da mu daju podršku da dokaže da je nevin.

Advokat optuženih Miodrag Golubović:

,,Na današnjem pretresu , kao što ste čuli, optuženi su negirali izvršenje krivičnog djela, i posebno su negirali da je bilo bilo kakvog sistematskog napada na civilno stanovništvo bošnjačko – muslimanske vjeroispovjesti na području Bukovice.Oni su postupali samo u cilju izvršavanja svojih redovnih zadataka koji su im bili dati od pretpostavljenih."

Advokat oštećenih Sava Popović:

,,Smatram da je ipak važno što je postupak za Bukovicu počeo pa makar i sa znatnim zakašnjenjem.Optuženi negiraju , činjenica je da uopšte poznaju žrtve.Treba imati u vidu i jednu činjenicu , da je dio ljudi preminuo i više se ne može pojaviti na sudu a drugi se ne mogu pojaviti zbog narušenog zdravlja.Tako da će , vjerovatno svjedočiti manji broj ljudi."

Optužnica za Bukovicu podignuta je prije dva mjeseca protiv bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i Centra bezbjednosti Pljevlja braće Radmila i Radiše Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Đorđija Gogića, Milorada Brkovića, Slaviše Svrkote i Radomana Šubarića.

Optuženi se terete da su, kršeći pravila međunarodnog prava, tokom 1992. i 1993. godine zlostavljali i nehumano postupali prema civilnom stanovništvu bošnjačke i muslimanske nacionalnosti na području mjesne zajednice Bukovica, u pljevaljskoj opštini.

U optužnici se navodi da su optuženi civile zlostavljali, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet, te primjenjujući prema njima mjere zastrašivanja i tako stvarali psihozu za prinudno iseljavanje.