Pobjeda u Tikritu dokaz da strategija protiv IS djeluje

Irački vojnik sa zastavom Iraka u Tikritu 1. aprila 2015.

Iračke snage proglasile su pobjedu nad militanatima Islamske države (IS) u Tikritu nakon mjesec dana duge bitke za povratak grada koji je od juna prošle godine bio u rukama ove ekstremističke grupe. Istovremeno su UN saopštile da se 25 hiljada stranih boraca pridružilo islamističkim militantima.

Irački premjer Hajdar al Abadi, pojavio se na državnoj televiziji u pratnji lokalnih vojnih lidera i političara, kako paradiraju kroz Tikrit u srijedu, 1. aprila, a svuda okolo se vijore iračke zastave.

Prethodno je ministar odbrane Halid al Obeidi proglasio pobjedu, poručujući da su snage sigurnosti „ispunile svoju misiju“.

Islamski militanti su juna 2014. osvojili Tikrit koji je na samo 140 kliometa udaljen od Bagdada, kada su prilično brzo i za kratko osvojili najveći dio iračkih teritorija na kojima su većinsko stanovništvo suniti.

Analitičari kažu da osvajanje Tikrita može biti ključna tačka koja će na kraju voditi i ka vraćanju Mosula, drugog po veličini iračkog grada i prijestonice provincije Nineveh, koji je takođe pod kontrolom miltanata IS od prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Iraka, Mohamed al Gaban novinarima je rekao da snage bezbjednosti još uvjek vode borbe, da bi grad očistili od posljednjih zaostalih grupa militanata IS koji se ne predaju, u sjevernom kvartu Kadisija.

Gaban je rekao da se federalna policija "borila za svaku kuću i put i da sada rade na deminiranju Tikrita".

Velika operacija za oslobađenje Tikrita u kojoj su učestvovale iračke vojne i policijske snage, šiitske milicije i sunitska plemena, započela je 2. marta.

Josh Earnest

Prošle sedmice, kao pomoć, SAD u tom su područuju započele sa vazdušnim udarima na zahtjev iračke vlade.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest za pobjedu nad IS u Tikritu kaže da je najbolji dokaz toga da strategija SAD protiv ove militantne grupe daje rezultate.

Kako je naveo, bitka za Tikrit je bila u zastoju nekoliko sedmica, ali su vazdušni napadi uz napredovanje lokalnih snaga uzrokovali povlačenje militanata IS.

Irak i Sirija "završna škola" za ekstremiste

Posljednjeg dana borbe iračke su snage tragale i za snajperistima i pretraživali preostale kuće u potrazi za militantima u gradu, koji je i rodno mjesto svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina, čija je grobnica u Tikritu na početku operacije uništena.

Satelitski snimci iz Tikrita, koje su objavile UN u februaru, pokazale su da je najmanje 536 zgrada u ovom gradu oštećeno u borbama.

Predsjednik parlamenta, Salim al Džaburi, apelovao je na iračku vladu da nađu sredstva da bi se pomoglo sa smještajem stanovnika oštećenih zgrada u Tikiritu.

Kako je rekao to „zahtijeva napor centralne vlade i obezbjeđivanje novca za obovu porušenih zgrada u Tikiritu".

Irački premijer Haidar al-Abadi sa šiitskim dobrovoljcima u Tikritu 1. aprila 2015.

I dok će se iračke snage sada prebaciti na planove izbacivanje militanata "Islamske države" iz Mosula, Ujedinjene nacije su objavile podatak da se 25.000 stranih boraca pridružilo islamskim militantima. Pod tim se podrazumijeva i "Islamska država" i Al Kaida.

Stručnjaci kažu da su Sirija i Irak postali „završna škola“ za ekstremiste, i da su brojke onih koji odlaze na ratište „veće nego što su ikad bile u istoriji“.

Borci iz najmanje 100 država stigli su u oblasti Sirije, Iraka, Libije i Pakistana.

U izvještaju UN se navodi da ovo predstavlja i aktulenu i dugoročnu prijetnju globalnoj sigurnosti.

Kako su naveli, broj stranih boraca „naglo je porastao“ i to za 71 posto u periodu od sredine 2014, do marta 2015.

Sirija i Irak su ispred svih drugih kao, kako navodi UN, "završne škole za ekstremiste".

Opasnost vreba i u tome što pobjeda nad IS u Siriji i Iraku može voditi i do rasipanja iskusnih boraca širom svijeta, takođe se upozorava u izvještaju.

Osim ove dvije države, 6500 stranih eksremističkih boraca nalazi se u Avganistanu, a na stotine u Jemenu, Libiji i Paksitanu.

Veliki broj stranih boraca na ove teritorije dolaze iz Tunisa, Maroka, Francuske i Rusije, a povećan je i broj onih koji stižu sa Maldiva, Finske, Trinidada i Tobaga.

UN izvještaj poziva sve države svijeta na veću obavještajnu saradnju i razmejnu podataka da bi se poboljšala identifikacija stranih borca koji se priključuju ekstremističkim grupama.