Svečano otvoren Pelješki most

Opći pogled na novoizgrađeni Pelješki most u Komarni, južna Hrvatska, ponedjeljak, 25. srpnja 2022.

Električni automobil hrvatske proizvodnje 'Nevera'  na novoizgrađenom Pelješkom mostu u Komarni, južna Hrvatska, ponedjeljak, 25. srpnja 2022.

Pelješki most između Komarne na jadranskoj obali i Brijeste na poluotoku Pelješac otvara se 28 godina nakon što se ideja o prometnom povezivanju Dubrovnika s maticom zemljom pojavila i dvije decenije kako se krenulo sa prvim projektima.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je slovenski projektant Marjan Pipenbaher.

Most je projektirao slovenski ekspert sa svjetskim referencama Marjan Pipenbaher, dug je 2.404 metra i visok 55 metara, a gradila ga je kineska kompanija CRBC (China Road And Bridge Corporation).

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Izgradnja mosta stajala je 402 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura (85 posto) bilo bespovratnih sredstava Europske unije.

Ko bude želio putovati od sjevera do krajnjeg juga Hrvatske ubuduće ako ne želi neće morati da prelazi preko teritorija BiH i granice kod Neuma.

Vlasti BiH protivile su se gradnji mosta, jer se nalazi tik uz teritorijalne vode te države, samo nekoliko kilometara od Neuma.

Na graničnom prelazu kod Neuma sada bi mogle biti manje prometne gužve kakve su obično tijekom turističke sezone.

Ekonomski učinci izgradnje Pelješkog mosta su u boljoj povezanosti južne Dalmacije sa maticom zemljom, bržem protoku ljudi i roba, oživljavanju života na poluotoku Pelješac i dodatnom oživljavanju Korčule (na fotografiji Korčula).