Bijelo platno u znak sjećanja na žrtve snajpera u Sarajevu

  • RSE

Ova multimedijalna instalacija, postavljena u Ulici Kulovića, dio je programa "Opsada Sarajeva 1992-2022. - Dani sjećanja".

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja i najduža je opsada jednog glavnog grada ikada.

Počela je 5. aprila 1992., a završila 29. februara 1996. godine.

Sa okolnih brda i zgrada svakodnevno su ubijana djeca, žene i starci. 

Tokom opsade Sarajevo je bio gotovo potpuno odsječeno od ostatka BiH, te je došlo do nestašice hrane, struje, plina, lijekova i vode. Sarajlije su često išle po vodu na rijeku Miljacku gdje su bili izloženi snajperskoj vatri.

Vojska Republike Srpske je pod opsadom držala Sarajevo tačno 1.460 dana. U tom periodu su na grad sa okolnih brda ispaljene stotine hiljada granata.

Tokom troipogodišnje opsade u prvoj polovici devedesetih godina (1992.-1995.) ubijeno je oko 11.500 Sarajlija.

General Ratko Mladić, komandant snaga Vojske Republike Srpske, dao je naredbu da se gađaju svi nesrpski civilni ciljevi u Sarajevu. Na grad je u prosjeku padalo 329 projektila dnevno, a najveću štetu pretrpjeli su civilni, kulturni i vjerski objekti.

U opkoljenom Sarajevu (1992.-1995.) je ubijeno oko 1.600 djece. Svako deseto dijete u Sarajevu ubijeno je snajperskim metkom.

Prema presudama na međunarodnim i domaćim sudovima, najmanje 53 djece u Sarajevu je ubijeno snajperom, a više od 14.000 ih je ranjeno. Najviše su ubijana na igralištima ispred zgrada.