Policijski suzavac sa protesta u Beogradu

Reporteri Radija Slobodna Evropa zabeležili su posle protesta ispred Skupštine Srbije 10. jula patrone suzavca sa oznakama "Metak 38mm MN-01 CS", od kojih su neki prozvedeni 1990., a neki 2012. godine. Pronašli smo i patrone bez ikakvih obeležja.

Pretragom fotografija patrona, RSE je ovaj tip pronašao u ponudi kompanije "Trayal" iz Kruševca koja se duže od veka, pored ostalog, bavi proizvodnjom eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, "namenjenih individualnoj i kolektivnoj zaštiti". Iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanje RSE da li su oni proizvođači suzavca koji je policija ispaljivala na protestima u Beogradu.

Neki od onih koje policija bacala na demonstrante u centru Beograda 10. jula proizvedeni su pre 30 godina. U tehničkim karakteristikama navodi se da je rok upotrebe suzavca pet godina, odnosno da ga je "najbolje upotrebiti" u tom periodu.

Reporteri RSE su na ulicama Beograda nakon višesatnih okršaja policije i demonstranata 10. jula, uz patrone suzavca sa oznakama, pronašli i one neobeležene.

Neobeleženi suzavac pronađen je u Bulevaru kralja Aleksandra u blizini Skupštine Srbije, na mestu gde su 10. jula više sati trajali okršaji policije i demonstranata.

Policija nije saopštila koliko je suzavca ispaljeno na protestima. U obraćanju novinarima posle prvog protesta 7. jula, direktor policije Vladimir Rebić je odbacio tvrdnje o prekomernoj upotrebi sile, a na pitanje koliko je suzavca ispaljeno, Rebić je rekao da ne zna tačne podatke, ali da je "ispaljeno koliko je trebalo".

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da tokom protesta 8. jula "policija nije bacala suzavce" i da su "svi suzavci koji su bacani, bacani od strane demonstranata". Međutim, izjava direktora policije, te brojni snimci, među kojima i oni koje zabeležio RSE, pokazuju da je suzavac te večeri u više navrata ispaljivan i sa pozicija gde je stajala policija.

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji toksikolog Dragan Joksović rekao je za RSE da su suzavcem na protestima u Beogradu stvoreni "idealni uslovi za širenje svih infekcija, a posebno korona virusa koji je sada najprisutniji".

Pod uslovom da su stajala u magacinu u originalnom pakovanju, protokom vremena ova sredstva samo gube deo svoje snage, naveo je za RSE direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević, povodom zabrinutosti jer pojedini suzavci datiraju iz 1990. godine.