Udruženje za pomoć osobama sa problemima u razvoju iz Novog Sada na ivici opstanka

Zavučeno među zgradama novosadskog kvarta Novo naselje, građani mogu da naiđu na mali štand, pun ručno pravljenih nakita, neobično ukrašenih tekstila, ali i malih sadnica različitih biljaka. Na fotografiji je korisnica boravka Tanja koja pokazuje kako pravi frizuru.

„Izuzetno volimo botaničke radionice i vrlo rado sadimo i negujemo naše biljke, koje takođe prodajemo. Ovde možete da vidite i oslikane flaše, oslikane šolje, koje su korisnici ručno i sa ljubavlju pravili, ramove za slike, obeleživače za knjige, razne slike i radove. Tu su i podmetači za čaše, koje mi pravimo i izuzetno smo ponosni na njih“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Katarina Vukelić.

Iza štanda kroz prozor se vide i oni koji su zaduženi za pripremu ovih predmeta.

Među njima je i Maša, koja uz pomoć Ljiljane Živković uči kako ručno tkati. Ljubičasti pamuk i svileni konac očitavaju složenu formu na tekstilu - pravi se pončo za leto. „Ovde stvarno nije ništa teško“, kaže sagovornica RSE iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Ona nije jedina koja uči i sprema različite odevne predmete, a svi su talentovani, kaže Ljiljana.
U boravku ovog šezdeset godina starog novosadskog udruženja, ima mesta i za pehare i diplome, pokazuje nam kroz šetnju Katarina Vukelić, predsednica Udruženja.
 

„Imamo razne pehare i diplome sa takmičenja, paraolimpijade, muzička takmičenja, likovna takmičenja, tako da smo izuzetno ponosni na naše korisnike“, kaže Vukelić.

Saška je među onima koji su spremni da pokažu svoj glumački talenat. To je, kako kaže, pravi izazov i zahteva pripreme. „Ja sam glumica, u ovom boravku smo već pravili pozorišnu predstavu, pripremili smo jednu bajku, jednom glumica, pa jednom pevačica. Inače, ja spremam i moj CD ”, najavljuje Saška jedan od svojih poduhvata u muzičkim vodama.
 

Podršku na putu ka uspesima u različitim disciplinama, od crtanja, sporta, glume do tkanja, pružaju i volonteri.

Među njima i Anđela Balać, studentkinja defektologije koja već dve godine dolazi u ovo udruženje. „Ono što nas je zadržalo jeste da je u ovom boravku uvek prijatna atmosfera, korisnici su stalno zainteresovani. Oni su dosta samostalni, i to je veliki plus, zato što dosta radimo sa njima, i videli smo da im je često dovoljno samo malo usmeravanja u radu“, objašnjava ona.
 

​Među dvadeset korisnika ovog boravka koji je otvoren pre 16 godina je i Vasil koji je za dolazak Radija Slobodna Evropa posebno nacrtao nekoliko šarenih radio aparata, kao podsetnik, gde nas mogu slušati. "Volim da crtam, da pripremam ovakve crteže. A ovde su radio aparati, sa antenama, preko kojih možemo slušati radio", kaže Vasil.

​Strast prema crtanju deli i Mire, koji osim što se bavi i crtanjem, rado sluša i o dalekim destinacijama,  a te priče im donose gosti iz inostranstva.

„Volim ove crteže, volim što sam radio aboridžanske crteže, tu nam je bila gošća iz Australije, i mi smo te aboridžanske crteže zajedno pripremili“.

A gosti i kupci otkad traje epidemija korona virusa sve su ređi. Virus je uticao i na opstanak ovog boravka, jer osim manjeg interesovanja donatora, neizvesna je i finansijska podrška grada ovoj inicijativi.

„Mnogima je potrebna pomoć, svesni smo toga, međutim, ljudima sa mentalnim invaliditetom potrebna je podrška 24 sata kroz čitav život. Trenutno pandemija nas ugrožava, a donatori i građani su nekako prestali da nas prepoznaju, jer sada ima više ljudi kojima je potrebna novčana pomoć, ali našim korisnicima je potrebna konstantna podrška“, naglašava predsednica Udruženja.

Ovaj dnevni boravak namenjen najstarijim građanima sa mentalnim invaliditetom, najavljuje i otvaranje svoje prodavnice u širem centru Novog Sada, kao još jedan korak ka građanima.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) iz Novog Sada upozorilo je da je u teškoj finansijskoj situaciji i da se bori za opstanak nakon 60 godina postojanja. "Upoznajte nas, jer smo puni ljubavi, empatije i razumevanja", naveli su na svom Facebook nalogu. Članovi tog udruženja prave i prodaju sopstvene proizvode - čuvarkuće, slike, tkane radove...