Sukobi u Pakistanu, vlasti pokušavaju uhapsiti bivšeg premijera

Pristalice glavne pakistanske političke stranke, Pakistan Tehrik-e Insaf (PTI), sukobile su se s policijom 14. marta ispred rezidencije predsjednika stranke i bivšeg premijera Imrana Kana na istoku Lahorea nakon što je policija stigla da ga uhapsi.

Pristalice bivšeg premijera su se sukobile sa policijom dok su pokušavale da uđu u kompleks.

Kan je optužen da je neovlašteno prodavao službene poklone koje je dobio od stranih uglednika i da iste izbornoj komisije nije prijavio kao imovinu.

Pristalice su palile i blokirale puteve, dok je policija ispalila suzavac i vodene topove na masu koja je gađala kamenjem.

Dva suda u Islamabadu su 13. marta izdala naloge za hapšenje Kana zbog njegovog nepojavljivanja pred sudom u slučaju korupcije.

Khan se obraća medijima 4. novembra 2022., dan nakon pokušaja atentata na njegov život.

Od njegovog svrgavanja prošlog aprila nakon što mu je u parlamentu izglasano nepovjerenje, Kan je rutinski ignorirao naloge za hapšenje i sudske pozive u nizu slučajeva, tvrdeći da je u pitanju zavjera koju predvodi njegov nasljednik, premijer Šehbaz Šarif.

Najmanje 69 osoba je povrijeđeno u nasilju u Lahoreu, uključujući 34 policajca, rekao je pakistanski policijski zvaničnik pod uvjetom anonimnosti.

Pristalice glavne stranke PTI skandiraju antivladine slogane u Lahoreu 14. marta.