'Tsunami drveća' zahvatio Pakistan

Ova fotografija iz kolovoza 2021. prikazuje mještane grada Hiderabada na jugu Pakistana kako sade mladice na neplodnom komadu zemlje.

Sadnja je dio projekta "Tsunami deset milijardi stabala", akcije kojom se ozelenjavaju dijelovi Pakistana.

Tadašnji premijer Imran Khan posjećuje mjesto sadnje drveća u pokrajini Kiber Paktunkva u svibnju 2021.

Ova inicijativa inspirirana je projektom u sjeverozapadnoj pokrajini Kiber Paktunkva, koji je započeo 2014. godine i imao za cilj sadnju milijardu stabala u toj regiji.

Uspjeh programa nadahnuo je bivšeg premijera Imrana Khana da 2019. godine pokrene akciju sadnje drveća diljem zemlje.

Radnik priprema vrećice za sadnju sadnica u Karačiju u svibnju 2021.

Program vodi pakistansko Ministarstvo za klimatske promjene, a cilj mu je posaditi deset milijardi stabala diljem zemlje do 2023. godine.

Misija je "oživjeti šumske resurse i životinjski svijet Pakistana, poboljšati cjelokupno očuvanje postojećih zaštićenih područja; poticati ekoturizam, angažman zajednice i otvaranje radnih mjesta kroz očuvanje životne sredine".

Sadnja drveća u Islamabadu u ožujku 2020.

Tijekom pandemije korona virusa, pojedini radnici ostali su bez posla nakon što je Islamabad uveo karantene.

Projekt "Tsunami drveća" postao je posljednja šansa za oko 84.000 ljudi kada je središnja vlada preusmjerila nezaposlene na sadnju drveća za dnevnu plaću od 500 rupija (tri dolara).

Sadnja sadnica u Hiderabadu u kolovozu 2021.

"Zbog korona virusa, svi gradovi su zatvoreni i posla nema. Većina nas svakodnevno ulaže napor kako bi zaradili za život", rekao je agenciji Reuters jedan od radnika 2020. godine, na vrhuncu pandemije COVID-a 19.

Zahvaljujući inicijativi za sadnju drveća, "svi mi sada možemo doći do dnevne plaće kako bismo prehranili obitelji", rekao je.

Muškarac vodi koze kroz područje novih plantaža drveća u Karačiju u lipnju 2022.

Neki su se zapitali hoće li drveće moći samostalno preživjeti nakon što se prestane s isplatama radnicima.

Dobro financirani projekt također je praćen navodima o korupciji, koje su trenutno pod istragom.

Novozasađena "urbana šuma" u Islamabadu u lipnju 2021.

Čini se da je "tsunami drveća" uvelike doprinio povećanju zelenih površina u Pakistanu, što je ponukalo druge svjetske čelnike da se zainteresiraju za projekt.

U rujnu 2021. godine, tadašnji britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "oduševljen" projektom i pozvao "sve da slijede primjer" pakistanske akcije sadnje drveća.