Potraga za nastradalima u Crnom moru

Ruski spasilački timovi pronašli su tijela i ostatke od ruskog vojnog aviona koji se srušio u Crnom moru na obalama Sočija.

"Olupine su pronađene na dubini od 27 metara i na udaljnosti od jednog kilometra od obale", rekla je Rima Černova, portparol Spasilačke službe Sočija iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije koji vodi operaciju spašavanja.

Ruska vojska je posebno saopštila da su ronioci pronašli "dva elementa od kontrolnog mehanizma aviona".

Takođe je navedeno da su do sada izvukli 11 tijela u operaciji u kojoj učestvuje veliki broj spasilačkih timova.

U Rusiji je ponedjeljak dan žalosti dok se nastavlja opsežna opracija potrage za stradalima, i istraga u vezi uzroka pada aviona te traganje za crnom kutijom iz kokpita TU 154.

Ruski ministar transporta Maksim Sokolov je rekao da snimač u avionu nije imao radio odašljiač, te da će lociranje crne kutije biti veliki izazov.

Ruski zvaničnici isključili su terorizam kao uzrok pada aviona i saopštili da je verovatno u pitanju ili tehnički kvar ili greška pilota.

Avion TU-154 koji je poleteo sa vojnog aerodroma Čkalovski kod Moskve i zaustavio se u Sočiju radi uzimanja goriva, prevozio je hor Ministarstva odbrane, Ansambl "Aleksandrov", da bi nastupio na novogodišnjem koncertu u ruskoj avio-bazi u primorskoj pokrajini Latakijih, u Siriji.

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenko novinarima je saopštio:

"U prva 24 sata posle udesa pronađeno je 11 tela i 154 delova aviona. Tim za spasavanje i potragu stalno se povećava, operacija se obavlja u tri smene, tri i po hiljade ljudi je angažovano na tom poslu“, kazao je Konašenko novinarima u Moskvi.

Spasilačke i službe potrage identifikovale su mesto udara aviona "TU-154" u Crnom moru

Crne kutije još nisu pronađene, rekao je ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov, a ronioci su pronašli trup aviona "TU-154" u Crnom moru.

Spasilačke i službe potrage identifikovale su mesto udara aviona "TU-154" u Crnom moru, rekao je izvor u Centru za vanredne situacije.

U međuvremenu je ministar transporta Maksim Sokolov, koji predvodi i istražnu komisiju, rekao da terorizam nije među uzrocima pada aviona, već da je verovatno u pitanju ili tehnički kvar ili greška pilota.

Spasilačke ekipe su našle delove aviona 1,5 kilometar od obale, a do ponedeljka ujutru i 11 tela koja će biti identifikovana u Moskvi, rekao je Sokolov.

Među nastradalim putnicima, članovima posade i novinarima, bilo je i 64 člana čuvenog hora ruskih oružanih snaga „Aleksandrov“

On je takođe izjavio da vlada ne vidi potrebu da poveća mere bezbednosti na ruskim aerodromima.

Među nastradalim putnicima, članovima posade i novinarima, bilo je i 64 člana čuvenog hora ruskih oružanih snaga „Aleksandrov“.

Dok ožalošćeni i građani Moskve polažu vence i cveće ispred moskovske koncertne dvorane u kojoj su nastupali, zamenik ruskog ministra kulture Nikolaj Pankov govorio je za ruske medije o budućnostia svetski poznatog hora „Aleksandrov“.

"Sve u svemu, ansambl se sastoji se od 285 ljudi. S obzirom na to, to je svakako veliki gubitak, ali mi ćemo raditi vrlo ozbiljno da nadoknadimo taj gubitak. Ansambl će nastaviti da živi", kazao je Pankov.

Ruski televizijski kanali ukinuli su zabavne emisije iz svojih programa, a sve proslave su otkazane širom zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u danu nesreće izrazio najiskrenije saučešće porodicama nastradalih građana i izjavio da će se obaviti temeljna istraga uzroka nesreće.

Prema podacima Ministarstva odbrane, avion je imao 7.000 sati letenja od 1983. godine.

Poslednji put je, kako je saopšteno, avion prošao fabričku reviziju u decembru 2014. godine i bio servisiran u septembru.