Fotografije koje sugeriraju na slučajeve zlostavljanja osumnjičenih za napad u Moskvi

Dalerjon Mirzoev odmah nakon hapšenja u zapadnoj ruskoj regiji Brjansk, 23. marta. Priveden je zbog sumnje da je jedan od četvorice državljana Tadžikistana koji su umiješani u teroristički napad na moskovsku dvoranu 22. marta u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, a više od 180 povrijeđeno.

Ovo je fotografija Mirzoeva iz sudnice u Moskvi 25. marta u istoj majici ali i trenerki dugih rukava, s modricama i natečenim licem.

Faridun Shamsiddin naizgled nepovrijeđen odmah nakon hapšenja u regiji Brjansk, 23. marta.

Shamsiddin na sudu u Moskvi 25. marta ali s natečenim licem i modricama. U ranije objavljenom videu, ovog Tadžika sigurnosne snage navodno muče žicama spojenim na njegove genitalije.

Aiden Aslin, britanski državljanin kojeg je Rusija zarobila dok se borio za Ukrajinu u borbi kod Mariupolja, rekao je za Radio Slobodna Evropa da vjeruje da objavljivanje očitog mučenja osumnjičenih za terorizam ima za cilj da "posluži kao primjer drugima".

Bivši ukrajinski marinac kaže da je ovakvo zlostavljanje osumnjičenika, koji tek treba biti proglašen krivim za bilo kakav zločin, na "istom nivou" kao i kažnjavanje van suda kojem je, kaže, svjedočio dok je bio u ruskom zarobljeništvu.

Saidakram Rajabalizoda kako ga odvode nakon što su mu navodno uniformirani ljudi odsjekli uho u šumi u regiji Brjansk, 23. marta.

Telegram profil Russian Gray Zone, koji je povezan s grupom Wagner, objavio je video na kojem se navodno vidi kako Rajabalizodi odsijecaju uho i kako ga sigurnosni službenici tjeraju da ga pojede. Muškarac na snimku viče na njega riječima: "Žvači, gade! Rasjeći ću te i gurnuti ti u usta".

Rajabalizoda pred sudom 24. marta sa krpom preko desnog uha i natečenim licem.

Muhammadsobir Faizov nakon hapšenja 23. marta s očigledno ozbiljnom povredom oka koju su ruski mediji zamaglili.

Faizov pred sudom 25. marta. Osumnjičeni za terorizam dovezen je u sudnicu i, kako su prenijeli mediji, jedva je reagirao tokom ročišta.