Usvajanje izbornog zakona RS je protuustavno, poručuje OSCE

Logo Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, 26. maj 2019.

Uspostava paralelnih struktura koje podrivaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, navodi se u zajedničkoj izjavi za javnost predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Iana Borga i glavne sekretarke Helge Marie Schmid, nakon što je Skupština RS rano ujutro 19. aprila usvojila entitetski Izborni zakon.

U tekstu Zakona definisano je da entitetska izborna komisija preuzima zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Entiteti u BiH nisu od završetka rata 1995. godine nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

"Retorika i postupci koji izazivaju podjele prijete stabilnosti i štetni su za demokratska prava građana. OSCE poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče Izborni zakon i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini na konstruktivan rad na nivou državnih institucija", navodi se u izjavi.

Dodaje se da OSCE potvrđuje snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: Skupština RS usvojila izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici i Izborni zakon

Nacrt izbornog zakona RS, usvojen je krajem marta, nakon čega su predstavnici međunarodne zajednice rad na usvajanju ovog zakona ocijenili kao "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Iz CIK-a je, takođe, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Lokalni izbori u BiH, na kojima se biraju gradonačelnici, načelnici opština i lokalni parlamenti, nisu još zakazani, ali zakon predviđa da bi oni trebalo da budu održani 6. oktobra.

Vlasti RS su pokrenule proceduru usvajanja ovog zakona nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg vlasti u RS ne priznaju, nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona BiH, šest mjeseci prije lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Izmjene, pored ostalog, podrazumijevaju i profesionalizaciju biračkih odbora i biometrijsku identifikaciju birača, te druge izmjene kako bi se smanjila mogućnost izbornih manipulacija.