Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine u Crnoj Gori

Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva, Podgorica (novembar 2016.)

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još osam osoba koje tereti da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura.

Kovačević je nedostupan crnogorskim organima.

On je uhapšen 23. decembra prošle godine zbog sumnji da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu nakon što mu je istekao pritvor.

Od tada je u bjekstvu.

U međuvremenu, iz Višeg suda u Podgorici su u julu naredili raspisivanje potjernice za Kovačevićem zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja".

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je u aprilu ove godine ustvrdio da se Kovačević nalazi u Srbiji.

Tada su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštili da u sistemu Interpola nijesu pronašli potjernicu za bivšim direktorom crnogorske Uprave za nekretnine i da Crna Gora nije obavijestila Srbiju da ga potražuje.

"Ako Crna Gora želi da proveri da li je Dragan Kovačević na teritoriji Srbije, potrebno je samo da nam pošalje zamolnicu i mi ćemo imati osnov da izvršimo odgovarajuće provere", naglasio je MUP Srbije u saopštenju od 30. aprila.

Pored Dragan Kovačevića, crnogorske vlasti su raspisale potjernicu i za osumnjičenim Aleksandrom Boljevićem, a na osnovu koje je uhapšen 31. maja u Danskoj.