Komandant Drinskog korpusa VRS optužen za zločine u Srebrenici i Žepi

Milenko Živanović u haškoj sudnici tokom procesa protiv Radovana Karadžića 2013. godine

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Živanovića za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice i Žepe.

Radi se o zločinima od marta do sredine jula 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak, 4. januara.

Optuženi se tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe, na istoku BiH.

“Optuženi, počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata je izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, spriječavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Pročitajte i ovo: Srebrenica: Svaka fotografija je neispričana priča

Dodaje se da Živanović tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultovali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

Živanović je optužen i da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

“Optuženi se takođe tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestvovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transport”, ističu u Tužilaštvu BiH.

Navodi iz optužnice, ističu u Tužilaštvu BiH, biće dokazivani pozivanjem većeg broja svjedoka imaterijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju dobijenu saradnjom sa tužiteljstvom i sudom Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

General Živanović pojavio se u oktobru 2013. godine pred Tribunalom u Hagu kao svjedok odbrane u postupku protiv Radovana Karadžića, koji je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine.

Pročitajte i ovo: Živanović suočen sa svojom ulogom u Srebrenici

Živanović je nakon zauzimanja Srebrenice razriješen dužnosti komandanta Drinskog korpusa VRS-a 11.jula 1995.godine, tako da , za razliku od njegovog nasljednika Radislava Krstića, nije odgovarao za masovna ubojstva koja su se nakon toga dogodila.

Haška tužiteljica Melissa Pack je Živanovića, tokom svjedočenja na suđenju Karadžiću, suočila s njegovim provođenjem Karadžićevih naređenja o izgladnjivanju Srebreničana koje je prethodilo pokolju i protjerivanju.

„Generale, Direktiva 7 zahtijeva izgladnjivanje muslimanskog stanovništva i ograničavanje podrške UNPROFOR-u. I traži da to bude nenametljivo, jel' tako?, ispitivala je tužiteljica.

General Živanović je emotivno reagovao prilikom podsjećanja na sporne događaje, tvrdeći tokom dva dana iskaza – da mu meta nikada nisu bili civili.

„Ponavljam stoti put ću ponoviti. Mi smo tada bili u ratnom odnosu, dvije zaraćene strane. Ali nemojte mi u svakom pitanju poturati muslimanski narod. Shvaćate li Vi da meni nikada muslimanski narod nije bio neprijatelj. Nikada, niti će ikad biti niti može biti“, povišenim glasom je odgovarao Živanović.

Pročitajte i ovo: 'Srebrenica je dio mene': Genocid preživjela u majčinom stomaku

Inače Živanović je spomenut i tokom suđenja svom bivšem nadređenom generalu Ratku Mladiću, kao osoba koja je 12. jula 1995. godine izvještavala tadašnjeg vladiku (zvorničko-tuzlanskog) Vasilija Kačavendu o operaciji Srebrenica, izmamljujući mu smješak informacijom – da je minaret džamije poravnat.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka. Do sada su identificirani
posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.