Uz Dan Evrope: Optimizam o EU perspektivi Crne Gore

Ilustracija

U Crnoj Gori je obilježen Dan Evrope u znak sjećanja kada je na današnji dan 1950 godine počelo stvaranje prve evropske zajednice. Crna Gora teži članstvu u Evropskoj Uniji, pa u skladu s tim i građani su poprilično optimistični da će taj cilj, i pored brojnih prepreka, biti ostvaren. Stariji sugrađani daju prioritet obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Upornim i posvećenim radom na sprovođenju unutrašnjih reformi, može se garantovati ostvarenje evropske misije, saopštio je šef crnogorske dioplomatije Igor Lukšić na svečanosti povodom Dana Evrope održanoj na centralnom trgu u Podgorici. Aktuelna kriza je istovremeno i prilika da se dokaže svrsishodnost postojanja Evropske unije kojoj i Crna Gora teži rekao je Lukšić.

"Reformama koje provodimo u različitim oblastima iskazujemo odlučnost da dalje razvijamo i transformišemo crnogorsko društvo. Podižemo osjećaj sigurnosti naših građana u najširem smislu, otvaramo nova radna mjesta i stvaramo bolje i kvalitetnije uslove za život", naveo je Lukšić.

Crna Gora stoji pred brojnim izazovima, a za uspjeh teških promjena ključno je razumjevanje evropskih vrijednosti građana, saopštila je Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje.

"Kroz nastupajuće promjene ćemo se oslobađati upravo onih starih navika koje su nas u praksi ograničavale a uvoditi standarde i ponašanje koji samo mogu pomoći u gradnji dostojanstva svih naših građana i građanki i razvoj države", rekla je Uljarević.

Obraćajući se okupljenim građanima ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič je rekao da je evropski projekat tokom prethodnih decenija pokazao da je moguće prevazići različitosti i da je moguće razviti iskreno prijateljstvo i bratstvo među evropskim narodima. Od udruživanja zbog proizvodnje uglja i čelika do ukidanja unutrašnjih granica, od šest do uskoro 28 članica, Unija je sve povezanija.

"Gradnja zajedničke Evrope je dinamičan proces koji se nastavlja. Drago mi je što je Crna Gora dio tog procesa i što crnogorski građani podržavaju ideju ulaska svoje zemlje u EU. Drago mi je što prepoznajete da EU nijesu samo institucije već i poštovanje evropskih vrijednosti, ciljeva i ideala", naglasio je Drobnič.

Pojedini stariji sugrađani su izrazili razočaranje jer 9. maja nije dat prioritet Danu pobjede nad fašizmom, već je potenciran Dan Evrope:

"Da nije bilo pobjede nad fašizmom ne bi bilo ni Evrope. Danas je ovdje trebalo prvo o tome da se govori jer je to po meni prioritet 9. maj, Dan pobjede, a mi smo sve nešto počeli u zavijenoj formi, kao da se stidimo tih događaja", kazao je jedan stariji Podgoričanin.

Među prisutnim građanima nije bilo euroskeptika.

Odgovarajući na naše pitanje koliko će biti potrebno vremena da se Crna Gora pridruži Evropi, te koliko smo daleko od ispunjavanja evropskih strandarda, pojedini odgovori su bili više nego optimistični:

"Daleko smo ali i blizu jer ako se promijeni nešto kod nas, a prije svega mislim na svijest ljudi, da umijemo da cijenimo neke kvalitete a da osudimo ono što ne valja brzo bi smo bili tamo. Mislim da je mnogo onih koji se trude da čak minimiziraju i ono što je postignuto", kaže jedan građanin glavnog grada.

RSE: Na skali od jedan do deset koliko smo blizu EU?

"Imamo sedmicu. Da bi dostigli i ona preostala tri potrebno je poboljšati pravosuđe, sistem bezbjednosti i drugo. Tu je zaštita životne sredine, a treba se izboriti sa korupcijom i kriminalom", kaže mlada Podgoričanka.