Lideri na Samitu 'Otvoreni Balkan' u Beogradu

Otvoreni Balkan je zajednički projekat Srbije, Albanije i Severne Makedonije, napravljen sa idejom slobodnog protoka roba i ljudi između država članica. Projektu se za sada nisu priključile druge države Zapadnog Balkana.

Ipak, na Samit su stigli i predsedavajući Saveta minsitara BiH Zorn Tegeltija, premijer Crne Gore  u tehničkom mandatu Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušolu. Na fotografiji sa liderima država Iz "Otvorenog Balkana", predsjednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušolu raspoloženi pred početak Samita.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušolu pozdravio se srdačno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušolu u razgovoru pred početak Samita.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je na otvaranju Samita da je poziv za prisustvo upućen i ministrima spoljnih poslova Grčke i Italije, ali da oni nisu mogli da prisustvuju.

"Bez obzira što neki nisu i dalje deo Otvorenog Balkana, nadam se da ćemo razvijati najuspešniju moguću saradnju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je kako je jako bitno da inicijativa ne okuplja samo zemlje iz regiona, već i druge bitne zemlje iz okruženja. Na fotografiji Edi Rama na Samitu tokom razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović (u sredini) poručio je da je "Otvoreni Balkan" za kratko vreme pokazao da može da obezbedi sigurnost. On je potvrdio da Crna Gora nije članica inicijativa, ali i da smatra da bi većina građana izabrala da ne čeka na granicama.

"Od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo da učvrstimo mir i stabilnost u našem regionu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samom početku Samita. Na fotografiji u sredini, pored premijera Albanije (levo) i Severne Makedonije (desno).

Na Samit je stigao i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill), na fotografiji u sredini.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (levo) na skup je došao bez saglasnosti Predsedništva BiH. Na fotografiji sa Samita pored ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta.

U okviru Samita biće održan je i sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative, kao i sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima.

U okviru Samita u Beogradu potpisani su i neki bilateralni sporazumi.

Nadležni ministri su potpisali sporazume o saradnji u energetici i poljoprivredi.

Premijer Albanije Edi Rama je pozvao Evropsku uniju da tokom ove zime i krize sa energentima na Zapadnom Balkanu "ne ponovi isto ponašanje" kao tokom pandemije COVID-19. "Mi se dobro sećamo kako su zemlje Zapadnog Balkana na početku pandemije tada bile primorane da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj … zato što je Evropska unija gledala samo sebe", rekao je Rama. Fotografija sa završne konferencije za novinare.

Nakon samita najavljeno je da će se lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije pismeno obratiti Briselu i da bi bili "vrlo zadovoljni" ako bi im se i lideri ostale tri države (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo) pridružili. Na završnoj konferenciji za novinare svoje ocene dali su i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Pokušaćemo kao Zapadni Balkan da tražimo pomoć od Evropske unije za kupovinu dela energenata, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon samita lidera inicijative "Otvoreni Balkan".