Južna Afrika: Prošao četvrti val COVID-19 uzrokovan Omicronom

Zdravstveni radnik razgovara sa ljudima dok čekaju da se registruju za vakcinaciju pored voza Transvaco, nakon što je južnoafrička železnička kompanija Transnet pretvorila voz u mjesto za vakcinaciju protiv COVID-19

Južna Afrika je ukinula pravila policijskog časa preko noći, a zvaničnici kažu da je zemlja možda prošla vrhunac svog četvrtog talasa zaraze COVID-19, piše BBC.

U saopštenju vlade navodi se da je varijanta Omicron, iako vrlo prenosiva, imala niže stope hospitalizacije od prethodnih talasa.

Došlo je do marginalnog povećanja broja smrtnih slučajeva, dodaje se.

Varijanta - koju je Južna Afrika prvi put prijavila prošlog mjeseca - brzo se širi drugdje što dovodi do široko rasprostranjenih ivičnjaka.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na "cunami" infekcija iz varijanti Delta i Omicron koji bi mogao preplaviti zdravstvene sisteme.

Ali u Južnoj Africi, u saopštenju objavljenom nakon posebnog sastanka vlade, navodi se da su slučajevi i stope prijema u bolnice opali u gotovo svim provincijama širom zemlje.

Za sedmicu koja se završava 25. decembra 2021., broj potvrđenih infekcija iznosio je 89.781, što je manje u odnosu na 127.753 sedmicu ranije.

Najavljene promjene uključuju ukidanje ograničenja kretanja između ponoći i 4 sata. Preduzećima će također biti dozvoljeno da prodaju alkohol prema uobičajenim pravilima licenciranja, umjesto da se zatvaraju u 23 sata.

Pravila policijskog časa različite težine na snazi su od kada je proglašeno nacionalno stanje katastrofe krajem marta 2020.

Zemlja i dalje ima "slobodne kapacitete za prijem pacijenata čak i za rutinske zdravstvene usluge" uprkos talasu Omicrona, rekli su zvaničnici.

Javnost se i dalje poziva da se vakciniše i poštuje javnozdravstvene protokole, uključujući obavezno nošenje maski.

Vaš browser nepodržava HTML5

Omikron 'prizemljuje' avione širom sveta

Okupljanja su i dalje ograničena na 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru i 2.000 na otvorenom ili 50% u kapacitetu mjesta kako bi se omogućilo socijalno distanciranje.

Nacionalno komandno vijeće za korona virus (NCCC) će pratiti situaciju i izvršiti prilagodbe ako bude potrebno ili ako se pritisak u bolnici poveća, rekli su zvaničnici.

Južna Afrika je zabilježila skoro 3,5 miliona slučajeva COVID-19 i više od 90.000 smrtnih slučajeva tokom pandemije - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Africi.

Mnoge zemlje širom svijeta bore se s valom Omicrona dok vagaju ograničenja:

  • Izrael je odobrio četvrtu vakcinaciju protiv COVID-19, rekao je generalni direktor njegovog ministarstva zdravlja. Zemlja je u četvrtak prijavila najveći broj slučajeva od septembra
  • Francuska je prijavila više od 200.000 slučajeva drugi dan zaredom
  • U Indiji je porast broja zaraženih COVID-19 potaknuo vladu da pooštri ograničenja, uključujući noćni policijski čas u svim većim gradovima
  • Njemačka je najavila da će početkom januara ukinuti stroga pravila putovanja za ljude koji dolaze iz zemalja koje su najteže pogođene OmiCronom, uključujući Veliku Britaniju
  • Portugal je smanjio period samoizolacije za asimptomatski COVID i kontaktne slučajeve sa 10 na sedam dana.

    Vaš browser nepodržava HTML5

    Buster doza i Omikron varijanta korone