O biološkom i DNK vještačenju Tomašice u MUP-u BiH

Elmira Karahasanović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dala Elmira Karahasanović, šef odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine.

Ona je kao svjedokinja tužiteljstva opisala ispitivanje tragova biološkog porijekla i artefakta pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, lokalitetu o kojem optužba trenutno izvodi dodatne dokaze o progonu u Prijedoru - koji je u toj općini 1992.godine dosegnuo razmjere genocida.

Nakon što su neki međunarodni vještaci optužbe (iz Međunarodne komisije za nestale osobe, ICMP) već svjedočili o nalazima ukupno 604 pojedinačna tijela na lokalitetu primarne grobnice Tomašica i sekundarne na lokalitetu Jakarina Kosa, tužiteljstvo je izvelo i Karahasanović kako bi opisala nalaze posebne istrage koju je kao voditeljica tima sprovela unutar MUP-a BiH.

Svjedokinja nije sudjelovala u dijelu istrage pronalaska materijala, nego ga je dobila po nalogu Suda BiH na daljnju obradu i ispitivanja tragova biološkog porijekla. Kao stručnjakinja za forenzičku biologiju sudu je opisala tijekom glavnog ispitivanja postupak biološkog i DNK vještačenja.

„Budući da se radilo o ozbiljnom predmetu koji je uključivao rad više stručnjaka iz različitih odsjeka, imenovana sam voditeljem projekta, kako bih organizirala posao da istovremeno krenemo u rad i spajamo tragove koji će se kasnije obrađivati u različitim laboratorijima“, navela je Karahasanović.

Pri tom je tužiteljstvo prikazalo i fotoelaborat o dostavljenom materijalu pronađenom u grobnici, kao i o izdvajanju tragova za DNK vještačenje.

„Načelnik Centra se suglasio s tim (mojim prijedlogom) i kolega iz Centra za fono, foto i video zapise se pridružio timu i izradio fotodokumentaciju koju vidimo na ekranu“, potvrdila je svjedokinja tužiteljstva opisujući kako se sav obrađeni materijal na kraju objedinio te je napravljen sveobuhvatni izvještaj o nalazima.

„U fazi pregleda materijala bili smo svi uključeni - ja, tri vještaka i kolegica tehničar“, navela je u kraćem glavnom ispitivanju nakon čega je obrana krenula u pokušaj dovođenja u pitanje vjerodostojnosti svjedokinje i opisane istrage.

Obrana prebacuje odgovornost s vojske na policiju

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušala dovesti u pitanje načine forenzičke istrage o Tomašici ispitujući svjedokinju o detaljima njezinog obrazovanja te o zaštiti materijala u MUP-u BiH prilikom postupka.

Također obrana je posebno obradila dio izvještaja u kojem je spomenuto kako je među ostacima u Tomašici pronađena i zaštitna maska za disanje „poput one korištene u JNA (Jugoslavenska narodna armija, pretvorena u BiH u VRS 1992.godine)“.

Naime branitelj Dejan Ivetić je istaknuo da je referiranje na maslinasto-sivu gumenu masku „kakve su korištene u JNA“ – navedeno od strane vještaka samo kao primjer, a ne jasno određivanje porijekla.

Pri tom je Ivetić upućivao kako se takva maska koristila i u civilne (policijske) svrhe, kao što je obrana pokušavala također prikazati i tijekom iskaza forenzičkog vještaka Brune Franjića, koji je svjedočenje dovršio u utorak, prije svjedokinje Karahasanović.

Obrana: Oružje pripadalo i policiji

U završnici unakrsnog ispitivanja Franjića obrana optuženog je prikazivala kako je automatsko oružje kojim su ubijani Prijedorčani nesrpske nacionalnosti pripadalo i policiji, a ne samo vojsci bosanskih Srba.

Poput pušaka M 70 i PAP 72 mm, kao i nekih pištolja tvornice Crvena zastava „koje su osim nekih oficira i policajci koristili kao osobno naoružanje“.

Franjić nije želio odgovoriti na to pitanje ističući kako se u svojoj istrazi nije bavio time – tko je oružje upotrijebio, već samo vrstom oružja čija su zrna i čahure pronađeni u masovnoj grobnici.

Podsjetimo, optužba tereti generala Mladića i za Tomašicu budući da je u svoj ratni dnevnik upisao – da je u to rudarsko okno pokopano oko 5.000 ubijenih ljudi. Do sada su o masovnoj grobnici svjedočila dvojica insajdera iz srpskih snaga, kao i četvorica vještaka koji su radili na analizi pronađenih leševa. Tužiteljstvo planira izvesti o Tomašici još sedam svjedoka, nakon čega će dokazni postupak nastaviti obrana.