U 48 predmeta otkrivene osobe koje ugrožavaju novinare u Srbiji

Izvršioci ugrožavanja bezbednosti novinara identifikovani su u 48 predmeta od ukupno 52 slučaja od početka ove godine, saopštila je Vlada Srbije.

Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca (RJT), saopštio je da je u svim predmetima ugrožavanja novinara preduzete hitne radnje, kao i da je od 2016. godine, kada se vodi posebna evidencija u ovoj oblasti, nešto više od 60 odsto slučajeva rešeno, saopštila je Vlada 27. avgusta nakon sastanka tužioca, premijerke Ana Brnabić i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković sa predstavnicima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Dodaje se da se tužilac Stamenković naročito osvrnuo na slučajeve novinara Milana Jovanovića, Jelene Zorić, Daška Milinovića i Marka Vidojkovića.

On je naglasio da je RJT, u saradnji sa nadležnim organima u Austriji, osobu M.N. identifikovalo kao osumnjičenu za pretnje Marku Vidojkoviću i dodao da je reč o osobi koja živi u Beču.

„Republičko javno tužilaštvo po hitnom postupku poslalo je zamolnicu austrijskim nadležnim organima za sprovođenje istražnih radnji. Ukoliko se utvrdi da je reč o krivičnom delo koje je počinjeno na teritoriji Austrije nadležni organi te zemlje preuzeće dalje postupanje“, naveo je Stamenković.

Pročitajte i ovo: Reporteri bez granica: Pogoršana slobodna medija u Srbiji

Na ovom sastanku, kako je saopšteno, Zaštitnik građana predstavio je na Platformu za evidenciju napada i pritisaka na novinare koja je izrađena u saradnji sa 10 medijskih i novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata.

„Planirano je da se Platforma popuni podacima o napadima i pritiscima na predstavnike medija koje imaju različita medijska i novinarska udruženja, kao i da se poveže sa SOS telefonom za prijave napada na novinare“, dodaje se.

Na sastanku je dogovoreno da Radna grupa za izmene i dopune Krivičnog zakonika, koju je formiralo Ministarstvo pravde, u što kraćem roku izradi parcijalne izmene koje se odnose na krivična dela ugrožavanja bezbednosti novinara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić predložila je da se organizuje zajednički sastanak sa svim medijskim i novinarskim udruženjima kako bi se još jednom razmotrili predlozi za izmenu Krivičnog zakonika koji se odnose na novinare i zaključila da je važno da se te izmene i dopune usaglase i usvoje u što kraćem roku.

Srbija je u godišnjem izveštaju Reportera bez granica o Indeksu slobode medija u svetu označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i zadržala je 93. mesto među 180 država sveta.